Бенксијева слика парламента мајмуна продата за 11 милиона евра

Agencije
Бенксијева слика парламента мајмуна продата за 11 милиона евра

Једна од најпознатијих слика мистериозног умјетника Бенксија, која представља мајмуне како расправљају у британском парламенту, продана је у четвртак на аукцији у Лондону за више од 11 милиона евра. Ради се о рекордној цифри за тог британског умјетника чији прави идентитет није познат. Претходни његов рекорд постигнут је 2008. године у Лондону - 1,7 милиона евра.

 

"Рекордна цијена за Бенксијев рад постигнута вечерас. Штета што ми више не припада", реаговао је умјетник на "Инстаграму". Он ју је 2011. године био продао особи која ју је ставила на аукцију.

Уље на платну које је Бенкси назвао "Деволвед Парлиамент", величине 2,50 са 4,2 метра без оквира, процијењено је раније на између 1,7 и 2,25 милиона евра. Продано је за тринаест минута, а идентитет купца није познат. Слика је била изложена у музеју у Бристолу, наводно граду из којег Бенкси потиче, како би се обиљежио датум на који је Британија требала изаћи из Европске уније. Та је изложба привукла 300.000 посјетитеља. "Направио сам је прије десет година. Музеј у Бристолу изложио ју је како би се обиљежио дан Брегзита", написао је тада Бенкси на "Инстаграму".

Слика приказује чимпанзе како сједе на клупама у британском парламенту. Шеф одјела за европску савремену умјетност у Сотебију рекао је како "није постојао бољи тренутак да се слика стави на продају".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана