Бањалука вјечно захвална Тиси Милосављевићу

Мирна Пијетловић
Бањалука вјечно захвална Тиси Милосављевићу

Бањалука - Богата и садржајна архивска, музејска и библиотечка грађа дала нам је могућност да покушамо ширем бањалучком грађанству презентовати дио великог историјског доприноса Светислава Тисе Милосављевића у новијој историји Бањалуке и Босанске Крајине.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" аутор изложбе "Светислав Тиса Милосављевић: бан и министар" и помоћник директора Архива Републике Српске из Бањалуке Верица М. Стошић.

- Окосницу изложбе чини богат, динамичан и садржајан животни пут Светислава Тисе Милосављевића. Изложбени експонати обухватају све периоде живота и дјеловања Милосављевића, од поријекла, рођења, одрастања и школовања, па до породичног живота, војне, министарске и бановинске службе - казала је Стошићева.

Она је додала да ће публика имати прилику да на изложби, која ће бити отворена вечерас у 18 часова у Банском двору Културном центру у Бањалуци, види и детаље из Милосављевићевих пензионерских дана, као и увид у његово писано стваралаштво.

Стошићева је истакла да ће ова поставка имати велики значај за Бањалуку, те подсјетила да је грађанима Ниша, одакле је Милосављевић поријеклом, дата могућност да се први пут упознају са прегалачким радом Милосављевића.

- Овом приликом треба да напоменемо да је Милосављевић не само рођен 1882. у Нишу, него да се школовао и да је једно вријеме службовао у родном граду. Иста изложбена поставка треба да упозна Бањалучане са великим прегалачким радом првог бана Врбаске бановине, да повеже градове Ниш и Бањалуку и подсјети Бањалучане да је Милосављевић посљедњи пут боравио у Бањалуци у вријеме освештања Саборне цркве Свете тројице на Спасовдан 1939. године, прихвативши позив бањалучких црквених власти да буде кум цркве - напоменула је Стошићева.

Она је подсјетила да су град Бањалука и Архив Републике Српске у протекле 22 године реализовали више пројеката из области архивске, културно-просвјетне и издавачке дјелатности.

- Бањалучкој јавности презентовано је пет тематских изложби о Врбаској бановини, о бану Светиславу Тиси Милосављевићу, као и о осталим бановима и банским помоћницима из времена Врбаске бановине. Широј читалачкој јавности презентоване су 1994. и 2005. године публикације мемоара Милосављевића, писаних за вријеме Другог свјетског рата о његовом бановању и министровању - додала је Стошићева.

Богата поставка

- Тешка срца смо издвојили 105 докумената различите провенијенције за изложбену поставку. Поред ускостручних критеријума, водили смо рачуна и о посјетиоцима који ће гледати садржај на изложбеним паноима. Морали смо водити рачуна о броју и врсти понуђених информација садржаним у изложбеним експонатима и описним легендама - рекла је Верица Стошић.

Богата поставка

- Тешка срца смо издвојили 105 докумената различите провенијенције за изложбену поставку. Поред ускостручних критеријума, водили смо рачуна и о посјетиоцима који ће гледати садржај на изложбеним паноима. Морали смо водити рачуна о броју и врсти понуђених информација садржаним у изложбеним експонатима и описним легендама - рекла је Верица Стошић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана