Бањалука: Мотиви Херцеговине на платну

Александра Маџар
Бањалука: Мотиви Херцеговине на платну

Бањалука - Изложба слика насталих на прошлогодишњем Ликовном саборовању "Симеон Добрићевски" у Билећи отворена је у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Многобројни заљубљеници у сликарство имају прилику да уживају у мотивима природних љепота Херцеговине које су биле највећа инспирација умјетницима.

Изложбу је у понедјељак увече отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

Посјетиоци ће до 9. априла моћи да погледају 33 дјела осам академских сликара, али и радове настале у тренуцима надахнућа студената, као и стваралаца који се аматерски баве сликањем.

- Много смо срећни што је наша поставка у Бањалуци. Желимо да публика ужива у овим дјелима - рекао је предсједник завичајног друштва "Освит" Миодраг Хрњез.

Објаснио је да је ликовно саборовање добило назив по духовнику друштва Завичајни круг "Освит" Симеону Добрићевском.

 - Саборовање се одржава сваке године у октобру и едукативног је карактера. Старији и искуснији умјетници своје знање и вјештине преносе младима и тако се шири круг љубитеља сликарства - казао је Хрњез.

Ове године, како каже, имају у плану да прошире умјетнички круг манифестације, па ће позвати и вајаре да буду дио креативне приче у Билећи.

- Имамо у плану да за неколико година и Билећа добије парк скулптура као што постоји у Аранђеловцу. То би заиста било нешто велико у нашем граду - истакао је Хрњез.

Подсјетио је да је саборовање међународног карактера, те да на њему учествују позната имена из свијета ликовне умјетности, која својим харизматичним духом уљепшавају сваки тренутак саборовања.

Инспирација

- Слике су одраз духовних стања кроз која су умјетници пролазили посматрајући и доживљавајући херцеговачке пејзаже, обогаћене и оплемењене духовним сазнањима о узвишеном манастирском животу на тим просторима - каже Миодраг Хрњез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана