Бањалука била центар развоја штампе

Мирна Пијетловић
Бањалука била центар развоја штампе

Бањалука - Изложба "Маркетинг и оглашавање у штампи - 110 година штампе у Бањалуци и Босанској Крајини", којом је обухваћен период од 1906. године, од изласка првих новина у Бањалуци до 1941. године, отворена је у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Директор Архива Републике Српске, који је и аутор ове изложбе, а коју прати и обимна монографија, у сриједу увече на свечаном отварању истакао је да поставка није имала за циљ само да представи насловне стране штампе, него и како су у периоду који третира изгледали огласи, рекламе, понуде и слично. 

- Од 1906. до 1941. године на овим просторима излазило је 87 часописа и новина, од чега девет у периоду власти Аустроугарске, а 78 за вријеме Краљевине Југославије. Карактеристике тадашње штампе биле су кратак вијек трајања и страначка обојеност - рекао је Стојнић.

Највише листова покренуто је у Бањалуци као центру Босанске Крајине, односно Врбаске бановине од 1929, чак 63 листа.

- Најбројнија је била политичко-информативна штампа са 48 листова, затим слиједи хумористичко-сатирична са 14 листова, а излазила су и четири књижевна листа. У то вријеме је излазио и спортски, пољопривредни, љекарски, те музејски лист - истакао је Стојнић.

Додао је да је тадашња штампа била разноврсна по насловима, као и по политичким стремљењима.

Када је у питању припрема ове изложбе, Стојнић каже да је иза њега вишегодишњи, студиозни рад.

- Све информативне, културне, научне куће, као и библиотеке и Архив у Бањалуци, немају сачувану ни трећину листова који су излазили од 1906. до 1941. године. За потребе ове изложбе, али и за штампу књиге, коју сам припремао неколико година и у коју сам уложио велики труд, проналазио сам материјал у многим културним институцијама у Загребу, Бањалуци, Сарајеву, Београду, Новом Саду - открио је Стојнић.

Изложбу уприличену поводом 22. априла - Дана града Бањалуке и 20. априла - Дана Архива Републике Српске отворио је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

- Изложба је интересантна за све грађане Бањалуке, као и за представнике медија, јер нас води кроз историју развоја штампе на овим просторима у различитим временским околностима и у различитим системима. Кроз ову поставку можемо да видимо да је народ, без обзира у којим режимима је живио, имао много духа, чему свједоче бројни часописи шаљиве природе - рекао је Гаврановић и додао да изложба показује да је Бањалука била центар развоја штампе на подручју Босанске Крајине.

Отварању су присуствовали и потпредсједник СНСД-а и делегат те странке у Дому народа Парламента БиХ Небојша Радмановић, помоћник министра просвјете и културе Милица Котур, директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић, као и остале бројне личности из јавног и културног живота Републике Српске и Бањалуке, али и љубитељи умјетности који су са великим интересовањем разгледали ову поставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана