Бањалучко Удружење пјевача оперске музике Фигаро: Публика жељна оперске магије

Цвија Мркоњић
Бањалучко Удружење пјевача оперске музике Фигаро: Публика жељна оперске магије

Дервента - Извођење нота композитора попут Моцарта, Вердија, Пучинија или Дворжака и позитивна енергија обиљежили су концерт "У сусрет опери", а о жеђи дервентске публике за оперском музиком свједочила је дупке пуна сала.

Концерт је одржан у понедјељак вече у Центру за културу у Дервенти, а наступили су чланови бањалучког Удружења пјевача оперске музике "Фигаро".

Становници ове општине жељно су ишчекивали концерт, а због великог интересовања поједини посјетиоци су морали да стоје током цијелог концерта, јер се у сали тражило мјесто више. Ипак, судећи према реакцијама публике, која је громогласним аплаузима поздрављала извођаче, то им ни најмање није сметало. Грађани су својом гостољубивошћу и бројношћу на концерту показали да им је стало до умјетничке музике.

Дервенћанима су се представили извођачи Албина Смајловић, Борјана Микавица, Миљана Радиновић, Владо Данић, уз клавирску пратњу Дуње Марковић.

У удружењу кажу да након концерта носе позитивне утиске, јер им је публика, којој су настојали да подаре најљепше оперске ноте, узвратила осмијесима и угодном енергијом.

- То сваком извођачу и те како годи. Трудили смо се да им дамо најбоље од себе, а да не изневјеримо ни композиторе, нити епоху коју смо у том трену, на неки начин представљали и уграђивали у ову у којој живимо - рекли су у "Фигару".

Додали су да је сваки концерт својеврстан вјетар у леђа, те да им је најрадосније то што публика свугдје постоји, па чак и када мало посумњају у себе, брзо се освијесте и увиде да њихов труд није узалудан.

Такође су истакли да у себе можда и могу сумњати, али да оно што раде и за шта дају сваки дјелић себе, никада не доводе у питање.

- Истина је да умјетничка музика има мање присталица, али их ипак има и то увијек треба имати на уму. Никога и ништа не треба потцјењивати - поручили су из "Фигара" захваливши Дервенћанима што су били дио мале свечаности, која је организована у част оперске музике.

Концерту је присуствовао и начелник општине Милорад Симић, те бројне друге личности из јавног и културног живота Дервенте.

Привилегију да чује ове младе извођаче имаће и становници Новога Града гдје "Фигаро" наступа 4. фебруара, а пројекат "У сусрет опери" финансијски је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

О удружењу

Удружење пјевача оперске музике "Фигаро", основано је у мају 2014. године с циљем да афирмише оперску, али и другу умјетничку музику како у Српској и БиХ, као својеврстан темељ будућој оперској сцени у Бањалуци. Основало га је неколико ентузијаста, дипломираних соло пјевача и пијаниста. Они су жељели да кроз одржавање концерата и представа, као и сарадњу са свим осталим колегама музичарима, режисерима, глумцима и плесачима, покушају да се изборе за оно за шта су се опредијелили у животу - професионално бављење оперским пјевањем, односно музичко-сценском умјетношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана