Бањалучки умјетници покренули иницијативу: Императив повећати улагања у културу

М. М.
Бањалучки умјетници покренули иницијативу: Императив повећати улагања у културу

БАЊАЛУКА - Умјетници из Бањалуке упутили су иницијативу властима у Републици Српској, а поводом одлуке да ребалансом буџета Републике Српске драстично буду смањена издвајања за културу.

Како наводе у саопштењу, иницијатива је покренута с циљем спречавања наставка систематског урушавања услова за стваралаштво у Републици Српској оличеног у повећању намета на ауторске хонораре и смањење улагања у културу.

- Сматрамо да је једини заштитни механизам од самовоље појединаца законско регулисање обавезе Републике Српске да годишње издваја најмање два одсто за културу и умјетност и смањење намета на ауторске хонораре умјетника. Ово сматрамо прворазредним националним интересом и очекујемо пуно јединство свих политичких фактора у Републици Српској у вези са хитним усвајањем ових законских рјешења - назначено је у саопштењу, у којем су позвали умјетнике, институције, удружења, медије и појединце да подрже ову иницијативу или да, како наводе, ћуте у својој срамоти.

Ову иницијативу је иницијално подржало више од 50 умјетника из Бањалуке између осталих Младен Ђукић, Љубиша Савановић, Небојша Курузовић, Арсен Чаркић, Маја Татић, Јелена Медић, Марија Шестић, Маја Манојловић, Нина Бабић и други.

Недавним ребалансом буџета грант за културу смањен је на само 150.000 КМ, са иницијално планираних 1.250.000 КМ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана