Бањалучки хорски сусрети 2015: Љепота хорског пјевања пред публиком

Александра Маџар
Бањалучки хорски сусрети 2015: Љепота хорског пјевања пред публиком

Бањалука - Дванаести пут у Бањалуку се свечано усељава хорска пјесма, јер ће се од сутра до суботе, 24. октобра, одржати Међународни хорски фестивал "Бањалучки хорски сусрети 2015" у организацији Српског пјевачког друштва "Јединство" Бањалука.

Сусрете ће сутра увече у 21 час у Храму Христа Спаситеља отворити концерт духовне музике, када ће наступити Хор свештеника епархије бањалучке и мјешовити хор СПД "Јединство".

Мало прије свечаног отварања у Банском двору Културном центру, биће одржани концерти младих у оквиру којег ће се представити Мјешовити хор средње музичке школе "Владо Милошевић",  Бањалука, Дјечији хор  СПД "Јединство", дјечији хор Музичке школе "Владо Милошевић" и дјечији хор "Вилењак" из Приједора, као и концерт изворне музике.

На фестивалу ће наступити једанаест хорова и осам изворних група из Бањалуке, Републике Српске и Србије са више од 200 активних учесника. У оквиру фестивала биће одржано пет цјеловечерњих концерата са програмима колажног и стилски разнородног, прихватљивог за публику различитих афинитета и укуса.

- Са посебним задовољством, осјећајем одговорности и обавезом сваки пут, приступамо организовању овог фестивала, јер он има вишеструки значај и улогу у нашем граду. Он је прилика за афирмацију нашег града, али и за културно и умјетничко подстицање публике на истинске умјетничке вриједности остварене у области хорског стваралаштва - рекао је умјетнички руководилац и диригент "Јединства", Немања Савић.

Додаје да је ово одлична прилика за представљање бањалучких ансамбала као и хорова из Српске, а исто тако и свих гостујућих хорова који представљајући се са својим програмима дају једну слику о приликама, опредјељењима и афинитетима појединих ансамбала - истиче Савић.

Овакви догађаји су, како каже, одличне прилике за размјену, искустава информација, нотне литературе која може да унаприједи рад свих ансамбла.

- Публика ће уживати у наступима дјечијих хорова, одраслих хорова, оних који имају различита жанровска опредјељења, који његују, духовну, свјетовну, популарну музику, али и музику написану за дјечије ансамбле - казао је Савић.

Бијег од шунда

- Ово је одлична прилика за младе да пратећи наступе и рад својих другара стекну навику и схвате да се истинске естетске вриједности поштују и да они сами теже ка реализацији и поимању културних и естетских вриједности које је нужно у нашој средини развијати. У овој поплави шунда који је тако агресиван и у свим тим областима он ствара навику да ми као житељи ове средине губимо на културном вриједностима које морамо његовати и којима се морамо враћати - нагласио је Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана