Бањалучки гудачки оркестар наступио у Нишу

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Гудачки камерни оркестар "Бан Светислав Тиса Милосављевић" из Бањалуке који дјелује при Културном центру Бански двор одржао је у Нишу цјеловечерњи концерт, што је први наступ овог ансамбла изван Републике Српске.

Синоћњи концерт организован је на дан рођења Светислава Тисе Милосављевића, као и у сусрет 15. септембру, Дану српског јединства, слободе и националне заставе, који заједнички обиљежавају Република Србија и Република Српска.

Претходно су директор Културног центра Бански двор Младен Матовић и директор Студентског културног центра Ниш Предраг Јеленковић потписали протокол о културној сарадњи.

Поводом званичног почетка сарадње Културног центра Бански двори и Студентског културног центра синоћ је промовисана књига "Светислав Тиса Милосављевић – од Ниша до Бањалуке, од војника до државника", аутора Милутина Милтојевића, мастер историчара, преноси РТРС.

Студентски културни центар Ниш издавач је књиге о Милосављевићу, рођеном Нишлији, бригадном генералу и првом бану Врбаске бановине са сједиштем у Бањалуци, који је у два наврата био министар у Влади Краљевине Југославије.

Рецензенти књиге су професор др Небојша Ранђеловић из Ниша, магистар Зоран Пејашиновић и Надежда Лазаревић Ковачевић из Бањалуке.

Бан Светислав Тиса Милосављевић је својим прегалаштвом и добром вољом, унапредио Бањалуку, поставио темеље новог, модерног града, због чега једна од најпознатијих улица у овом граду и данас носи његово име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана