Бањалучки аутори представили стрип "Члан други" на сајму у Београду

Срна
Бањалучки аутори представили стрип "Члан други" на сајму у Београду

БЕОГРАД - Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" из Бањалуке представило је данас на Међународном сајму књига у Београду стрип "Члан други" Јиржија Шимачека и Јана Ластомирског.

О стрипу, који је добио значајне награде у Чешкој, на штанду Републике Српске говорио је предсједник "Девете димензије" Зоран Пејић, који је превео стрип са чешког и објавио га.

Пејић је објаснио да стрип говори о истином историјском догађају – атентату на /нацистичког/ протектора Чешке и Моравске Рајнхарда Хајдриха у мају 1942. године у Прагу.

Главни јунак "Члана другог" је Владимир Петржек, свештеник Епархије чешко-моравске, која је у то вријеме била под јурисдикцијом Српске православне цркве (СПЦ).

У Цркви Светих Ћирила и Методија у Прагу, гдје је Петржек био свештеник, скривала се група падобранаца која је извршила атентат на Хајдриха.

Осим свештеника Петржека, у скривању падобранаца учествовали су епископ чешко-моравски Горазд, протојереј Вацлав Чикл и предсједник црквене општине Јан Соневенд.

Њих је канонизовала Православна црква чешких земаља и Словачке, а епископа Горазда канонизовала је и СПЦ.

Пејић је објаснио да стрип обухвата и догађаје попут припреме и искрцавања групе "Антропоид", самог атентата, као и стравичне одмазде која је услиједила.

Он је додао да је стрип урађен у врло занимљивој комбинацији црно-бијелог цртежа и документарних текстова у вези са атентатом на Хајдриха.

"Све је урађено уз динамичан, прецизан и врло емотиван сценарио Шимачека и крајње експресиван цртеж Ластомирског, који мајсторски преноси кључну поенту текста о храбрости хероја без оружја, који су скривали атентаторе", рекао је Пејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана