Бањалучке диве на домаћем терену

Миланка Митрић
Бањалучке диве на домаћем терену

БАЊАЛУКА – Музика повезује свјетове, људе и градове, а концерт који обједињује повезаност Бањалуком и повезаност у музици, назван “Вече бањалучких дива”, заједно на сцени спојиће три оперске диве Снежану Савичић Секулић (сопран), Дуњу Симић (сопран) и Наташу Јовић Тривић (мецосопран).

 

Ове умјетнице сутра навече од 20 часова наступиће у концертној дворани Банског двора, уз пратњу симфонијског оркестара “Бан Светислав Тиса Милосављевић” којим ће дириговати Бранка Радошевић Митровић.

Концерт је дио програма којим Бански двор обиљежава 90 година постојања, а све три умјетнице су сагласне да је управо то један диван повод за овакав музички сусрет.

- То је лепа идеја коју је Младен Матовић успео да спроведе и успех је што смо такво нешто договорили и реализовали. Искуство с оркестром надам се да ће бити лепо, Бранка је вешт диригент, програм је божанствен, биће ту разноврсних ствари, од Моцарта па до познатијих звукова пред крај концерта које публика сигурно пјевуши и познаје. Увек смо узбуђени због сусрета с нашом публиком, ја поготово, стасала сам у Бањалуци одакле сам кренула малим корацима. И сваки пут кад се вратим међу драге људе који су били драгоцени у том неком мом музичком раду, увек будем емотивна - казала је за “Глас Српске” Снежана Савичић Секулић, у сусрет концерту.

Како је за “Глас Српске” рекла Дуња Симић, важна је та нит која их веже, а то је не само мјесто рођења, већ и и умјетнички почеци.

- Заједничка тачка која нас веже је град у којем смо рођене све три.  Завршиле смо исту средњу школу и у различито вријеме смо умјетничке почетке везале за Народно позориште у Београду. Снежана Савичић и ја потичемо из једне пјевачке класе, а то је класа професорице Радмиле Смиљанић, која је такође Бањалучанка. Око Бањалуке и пјевања се врти много. У једном моменту, како то обично и бива, су нам се умјетнички и животни путеви разишли и заиста, тренутак, година у којој се обиљежава 90 година постојања Банског двора је тренутак гдје ћемо се по први пут наћи на нашем терену на сцени заједно, овај концерт чини посебним – рекла је Симићева.

Према ријечима Наташе Јовић Тривић, посебан је осјећај пјевати у свом граду, а њој посебно, јер у Бањалуци није наступала већ неколико година.

- Програм је атрактиван и интересантан. Нисмо претеривали с неким претенциозних програмом зато што сматрамо да треба публици да приуштимо оно што је уживање за све. Нису то неке тешке оперске арије и мрачан програм, како опера некад зна да буде, него пријемчив, атрактиван и интересантан за широку публику. Није програм само за сладокусце, него за све. Морам да кажем да се изузетно радујем сарадњи са Бранком, пошто је ово први пут да сарађујемо. Чула сам све најлепше о њој и моје колеге одавде које гостују и у симфонијском оркестру и који су радили са њом имају добра искуства, тако да се заиста радујем – казала је она за “Глас”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана