Бањалучка „Кухиња” отворила Југосовенски позоришни фестивал у Ужицу

blic.rs
Бањалучка „Кухиња” отворила Југосовенски позоришни фестивал у Ужицу

Представом „Кухиња” Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, синоћ је у Ужицу отворен 18. Југословенски позоришни фестивал.

Регионална театарска ревија, која традиционално окупља најбоља остварења из годишње продукције са простора Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ, и овога пут се игра под насловом „Фестивал без превода”, али под мотом „Шта ће сутра бити са нама”.  

Увертира отварању Фестивала била је изложба фотографија Радована Баје Вујовића, насталих на прошлогодишњем ЈПФ-у.  

Прије него што је сцена препуштена умјетницима из Републике Српске, Фестивал је отвореним прогласио Бранко Цвејић, глумац и дугогодишни директор Југословенског драмског позоришта.

- Позориште не сме да бежи од конфликта са временом, нарочито не сада. Фестивал је друштвено и историјски неопходан. Ослободите се „Великог брата” и „Фарме” и учествујте у доживљају који је само овде и само сад, - казао је Цвејић.  

Вјештом режијом Младена Матерића, бањалучка „Кухиња”, иако без много текста, успјела је доста да исприча о давним, романтичним временима, у којима су цијењени породична топлина и вриједности, а који науштрб неког новог доба полако ишчезавају. Разиграна представа, јефтино постављена, прича о кухињи као четири зида међу којима се врти цио живот. Прелама се ту добро и зло, свабде и сахране, крсне славе и убиства, мирис старих добрих времена и језа ратних страхота...

Ужичка публика „Кухињу” је вредновала просјечном оценом 3,14. Фестивал се наставља данас када на бину излази Босанско народно позориште из Зенице комадом „Гребање или како се убила моја бака”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана