Бањалуци Драгаш поклонио све што је имао

Мирна Пијетловић
Бањалуци Драгаш поклонио све што је имао

Бањалука - За препознатљиве симболе једног града увијек су везане и невјероватне, интимне приче умјетника који су свим својим бићем, али и умјетничким стваралаштвом живјели за свој град и сваки дио своје осјећајне душе уткали у добро познате, утабане стазе, којима су заувијек промијенили сасвим обичну функцију пута.

Такав је био и Слободан Драгаш, Бањалучанин у души, а по опредјељењу умјетник, вајар, који је, иако је свој таленат "исклесао" на угледним академијама, одлучио да се врати свом граду, којем је завјештао све што је имао.

Он је тај који је од обичних стаза створио путоказе, а и данас, деценију послије његове смрти, по његовим стазама корачају његови пријатељи и ученици који се истински труде да Драгашев умјетнички рукопис и даље живи.

Сваки кутак у Бањалуци је Драгашев кутак. Корачајући градом, његова дјела су свуда око вас. Бројне скулптуре у јавним просторима, препознатљиви рељеф на робној кући "Боска", Клуб умјетника, те "Делта" која је некада била његов атеље и мирна умјетничка лука.

У сјећање на Драгаша, академски сликар Ренато Ракић и историчар умјетности Љиљана Шево приредили су изложбу до сада невиђених цртежа, која је отворена у уторак увече у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, а изложба је доступна и на сајту ове културе установе.

- Као насљедник духовне и интелектуалне вриједности Слободана Драгаша, кроз његову школу цртања и сликања, морам истаћи, сваке године 50 нових ђака уписује факултете. Ова школа постоји од деведесетих година и ради и данас истим темпом и након десет година од Драгашеве смрти - казао је Ренато Ракић, који за Драгаша каже да му је био пријатељ и духовни отац.

Истакао је да су цртеже, који су изложени, пронашли на разним мјестима гдје је Драгаш боравио, а представљају приказ његове естетике у распону од 15 година.

- Драгаш је свеукупним стваралачким опусом трагао за многострукошћу односа умјетности према Еросу. Његов рад, предрасуде и поједностављења никада нису спутавали - записала је Љиљана Шево.

Директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић подсјетила је да је Драгаш овој институцији завјештао своју приватну библиотеку, коју чине публикације из области религије, умјетности и еротике.

Са великом емоцијом на отварању изложбе говорио је и Драгашев пријатељ Милош Шолаја, који је подсјетио да је умјетник био иницијатор великог броја културних догађаја у Бањалуци и човјек који је у правом смислу ријечи живио умјетност и за умјетност.

Монографија

- До краја ове године биће готова и монографија посвећена Драгашу, коју заједно радимо са Народном и универзитетском библиотеком РС, магистром Вањом Шмуљом, професором Љиљаном Шево и мноштвом других људи који помажу у прикупљању грађе - рекао је Ренато Ракић и додао да је издавање монографије подржао град Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана