Бањалучанка Јована Раљић очарала европску публику

Дејан Јовичић
Бањалучанка Јована Раљић очарала европску публику

Наступ на престижном мађарском фестивалу "Zempleni" отворио ми је врата сарадње са финским оркестром "Lappeenranta City Orchestra" који ме је позвао да са њима одржим неколико концерата.

Рекла је ово бањалучка виолинисткиња и члан Бањалучке филхармоније Јована Раљић која је у августу са умјетницима из Финске наступила у мађарском дворцу Ракоси који датира из 15. вијека. Позив јој је прије пет мјесеци лично упутио диригент оркестра Тибор Боганџи.

- Свирала сам Моцарта у А-дуру и истински сам уживала на сцени. Диригент Тибор, који је поријеклом Мађар а живи у Финској, заиста је врхунски умјетник а његов оркестар звучи чаробно. Пресрећна сам што сам на овај начин представила Републику Српску и нашу културну сцену - истакла је Раљићева, која студира музику у Бечу и Бањалуци.

Ово је велико признање за младу умјетницу јер је ријеч о једном од најпознатијих музичких фестивала у Мађарској на којем су наступили и познати свјетски виолинисти Schlomo Mintz и Roby Laktos.

- Пријатно сам се изненадила кад сам добила позив од организатора. Препорука за овај наступ је било моје прошлогодишње учешће на Crescendo Summer Institute академији у Швајцарској гдје сам боравила неколико дана и стекла огромно искуство. Иако сам у почетку мислила да је ријеч о ревијалном наступу, то је било такмичење гдје сам заправо однијела побједу, што сам тек касније сазнала - каже музичарка.

Додаје да је добила позив од Швајцараца да поново учествује на овој манифестацији.

- Планирано је да одржим хуманитарне концерте за Јонас фондацију која ме стипендира у Аустрији. Требало би да наступам у априлу у Женеви и малом алпском мјесту Violex-Magnoux - прича Раљићева.

Она је прошле године наступала широм Њемачке са Интернационалним омладинским оркестром међу стотину музичара из цијелог свијета и стекла статус прве виолине у овом престижном музичком саставу. Прије три године је изабрана на аудицији међу 100 најбољих виолиниста из цијелог свијета који су наступили у концертној дворани "Мусиквереин", познатој као резиденција чувене Бечке филхармоније. Прошле године је наступила и на познатом Интернационалном фестивалу "Славјански базар" у бјелоруском граду Витебск као представница БиХ.

Иза себе има више од 250 концерата широм бивше Југославије и Европе а прве музичке кораке направила је у родној Бањалуци.

- Увијек се радо присјетим својих почетака када сам наступала у бањалучком дјечијем хору "Врапчићи", а затим тријумфовала на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци двије године заредом. Лијепе успомене носим и са бањалучког фестивала "Први аплауз" гдје сам прије осам година освојила прво мјесто - казала је Раљићева.

Успјех

Јована Раљић се окушала прошле године и у популарном шоу програму "Ја имам таленат" у Србији гдје је стигла до полуфинала. Каже да то сматра великим успјехом јер је успјела да уђе међу 40 полуфиналиста од пет хиљада пријављених кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана