“Бања Лука фест” отворен концертом Стефана Миленковића: “Кармина Бурана” оживјела Кастел ФОТО

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Сјајним концертом свјетски познатог виолинисте Стефана Миленковића вечерас је на тврђави Кастел почео први “Бања Лука фест”. Фестивал је почео извођењем нумере “Тхе схоњ муст го он”, култне групе “Квин”, а присутни су имали прилику премијерно да чују и једно од најпознатијих дјела класичне музике у новом руху, композицију “Кармина Бурана” Карла Орфа, у аранжману Ане Крстајић, те дјела других композитора, али и познатих музичара. Миленковић је наступио са камерним оркестром “Камерата” из Новог Сада.

- Хвала вам што сте дошли, да поделите с нама ову нашу уметност и радост што смо на сцени и овде у Бањалуци. На ово гледам као на нови почетак дивног периода, након потешкоћа иза нас. Драго ми је што сам овде са вама - поручио је Миленковић.

С обзиром на то да је главно дјело вечери била “Кармина Бурана”, Миленковић је прије извођења објаснио историјски контекст настанка ове фантастичне композиције, чији дијелови су изведени у укупном трајању од 39 минута.

-То је идеално дело којим ћемо да започнемо овај нови, стари живот и повратак. Ово је први пут да свијет чује ово дело - навео је он.

 Кастел, у руху у каквом га Бањалучани још нису видјели, био је испуњен посјетиоцима који су жељно чекали да коначно музика на отвореном поново заживи. Међу званицама су биле и бројне познате личности, међу којима су Јелена Томашевић, Кики Лесендрић, који су истакли задовољство што присуствују почетку једне овакве музичке приче.

- Овде се увек осећам као код куће. Поносна сам на организаторе. Целом региону је био потребан овакав фестивал - навела је Томашевићева.

Прво фестивалско вече завршено је спектакуларним ватрометом, а атмосфера оправдала слоган фестивала и организатора, показавши да Кастел заиста јесте мјесто добрих сусрета.

Фестивал ће бити настављен сутра када ће наступити Звонко Богдан, а публика у Бањалуци прекосутра ће уживати уз Амиру Медуњанин, која ће наступити у пратњи познатог пијанисте Бојана Зулфикарпашића. Петак је резервисан за наступ фадо диве Маризе, док ће у суботу, на затварању фестивала наступити Раде Шербеџија и “Западни колодвор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана