Банда из Бирмингема завршава своју сагу

Бранислав Предојевић
Банда из Бирмингема завршава своју сагу

ЛОНДОН - Годину дана након што је Би-Би-Си најавио да ће шеста сезона серије “Пики блајндерс” бити и посљедња, ова телевизијска мрежа објавила је први трејлер и, по свему судећи, стиже дефинитивни опроштај са овом славном телевизијском сагом.

Серија, чији је режисер оскаровац Стивен Најт, прати причу о Томију Шелбију и његовој породици док се уздижу из уличне банде Бирмингем у периоду након Првог свјетског рата. Серију је првобитно емитовао британски канал Би-Би-Си на којем је стекла култни статус, али након што је стриминг див “Нетфликс” откупио права за свјетску дистрибуцију, постала је глобални хит уз огроман утицај на поп културу, од телевизије преко музике до моде. Најт је радњу смјестио у двије деценије међуратног Бирмингема у којем браћа Шелби, повратници из рата, осуђени радничким и криминалним поријеклом да буду губитници, почињу свој успон према британској елити. У мрежи криминала, кријумчара, корупције, опасних политичких интрига и идеолошких интереса комуниста, надолазећих фашиста и терористичке ИРА, насиље постаје морални чин, а брутална акција једини начин одбране достојанства.

Томи Шелби предводи породицу, која се муњевито уздиже од илегалних кладионичара, преко господара читавог подземља Бирмингема, па све до људи који утичу на глобална политичка кретања. То што га на почетку пете сезоне затичемо као посланика у парламенту само је знак да је насиље база сваког политичког система, па и извикане британске демократије.

Додатна снага серије је у Најтовој вјештини да мајсторски у радњу укључи и историјске догађаје као што су прохибиција у САД, пад берзе на Волстриту 1929. године, грађански ратови у Шпанији и Ирској, раст популарности британског фашисте Освалда Мозлија и повремено помињање Винстона Черчила. Преплитање локалних проблема Шелбијевих и бурних историјских промјена у читавом серијалу даје серији увјерљивост и диже је изнад обичног гангстерског серијала јер брзо постаје јасно да су Шелбијеви моралне громаде за свијет високе политике.

Шеста сезона главне ликове је довела пред Други свјетски рат, а нове епизоде, судећи по трејлеру, донијеће личне драме, политичке интриге и много пуцњаве, на шта су фанови серије и навикли.

- Након што смо били присиљени да одгодимо снимање због пандемије “ковида”, познату породицу ћемо наћи у још већим опасностима, а улози су никада већи. Вјерујемо да ће ово бити најбоља сезона од свих и сигурни смо да ће обожаваоци бити задовољни. Након што серија буде завршена, прича ће се наставити у форми филма, који ће бити смјештен и сниман у Бирмингему и то ће вјероватно бити нека врста краја пута за причу серије какву познајемо - рекао је Најт.

Килијану Марфију, који тумачи главну улогу, на сету су правили друштво Том Харди, Пол Андерсон, Фин Кол, Ања Тејлор Џој, Стивен Грејем и други. Хелен Мекрори, која игра лик тетке Поли, преминула је у априлу 2021. године, али још није позната судбина њеног лика, јер се појављује у трејлеру.

Такође, још није познато да ли ће посљедња епизода бити емитована на каналу Би-Би-Си или ће бити доступна на стриминг платформи “Нетфликс”, а премијера прве епизоде очекује се током прољећа или љета ове године.

Стил

Серија је постала планетарни феномен и у естетском смислу, од начина снимања преко употребе модерне музике за саундтрек до маестралне сценографије и костима. Колико је франшиза постала поп феномен, свједочи и чињеница да се све чешће могу видјети мушкарци који шетају одјевени као Шелбијеви, са препознатљивим капама и капутима. Серија има бројне обожаваоце, почевши од америчког редитеља Мајкла Мана, преко музичара Снупа Дога и Ника Кејва до покојне поп иконе Дејвида Боувија, којем је глумац Килијан Марфи једном приликом поклонио качкет какав носе припадници банде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана