Балет “Седам смртних грехова” Народног позоришта Београд изведен у Бањалуци

Миланка Митрић
Балет “Седам смртних грехова” Народног позоришта Београд изведен у Бањалуци

БАЊАЛУКА – Балет Народног позоришта Београд “Седам смртних грехова”, кореографа Игора Пастора вечерас је одигран на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, а публика је имала прилику да ужива у једночасовној игри, којом је на јединствен начин оживљена прича о човјеку и његовој борби у вртлогу гријеха.

Извођење овог балета је друго овогодишње гостовање Народног позоришта Београд у Народном позоришту РС након јучерашњег играња представе “Ожалошћена породица” у режији Јагоша Марковића.

- Пре свега, част нам је што смо овде у Бањалуци и што смо остварили ову сарадњу две земље. Балет “Седам смртних грехова” говори о човеку који живи у савременом, брзом и охолом свету, који запада у грех и губи своју чисту, исконску страну. На том путу сусреће се са људима који га својим трагичним причама одвлаче од излаза да пронађе пут ка светлости. Публици остављам да донесе суд да ли је он успео или заувек остаје заточен - рекао је Пастор прије вечерашњег извођења балета.

Балет “Седам смртних грехова” премијерно је изведен у Народном позоришту Београд 9. фебруара прошле године, у оквиру “Младих кореографа”, а Пастор наводи да су имали мало времена да то припреме, због ситуација са вирусом корона, јер су представу радили у доста другачијим условима него што је планирано.

- Донели смо доста новога и трудили смо се да то урадимо светски, као што већ дуго балетски играчи ван нашег простора играју - објаснио је Пастор и додао да је сцена у Народном позоришту РС феноменална, те да су у техничком смислу успјели да реализују све што им је било потребно.

У ансамблу наступају Милан Рус, Бојана Жегарац Кнежевић, Никола Бјанко, Расел Нокс, Дејана Златановски, Габријел Де Фацио, Милена Огризовић, Маја Стојаков, Мина Радоја, Љиљана Велимиров, Оља Ђукић, Наталија Аксентијевић, Соња Милованов, Антонио Бибо и Рафаеле Дилиђенти.

Музику за "Седам смртних грехова" компоновао је Мирослав Бако, сценограф је Јасна Сарамандић, костимограф Катарина Грчић Николић, а асистент кореографа Марија Бајчетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана