Бал историје на Ермитажу

Мирна Пијетловић
Бал историје на Ермитажу

Санкт Петерсбург - Један од највећих и најљепших музеја на свијету, Ермитаж, обиљежио је 250 година постојања, а тим поводом на Дворском тргу Санкт Петербурга уприличен је уникатни 3Д-маппинг, мултимедијални пројекат "Бал историје".

Слике које представљају најзначајније тренутке из руске историје, пројектоване су на фасаду Зимског дворца, у којем се налази Ермитаж, непосредни учесник најзначајнијих епизода руске историје.

У 3Д пројекцији оживјели су догађаји минулих епоха, царевање просвећеног императора Екатарине Друге, разорни пожар који је захватио Зимски дворац за вријеме владавине Николаја Првог, изградња објеката Зимског дворца и отварање првог у Русији јавног музеја умјетности.

Основна идеја овог пројекта, како су саопштили организатори, била је да се Ермитаж са својим колекцијама умјетничких дјела представи као неисцрпни извор вјере у моћ љепоте и човјечности.
Видео-пројекција праћена је музичким партитурама из класичних дјела различитих епоха и стилова који повезују стихове Ане Ахматове, Марине Цветајеве и Александра Блока у изведби Николаја Бурова и Ане Гелер.

Ермитаж посједује колекцију од око три милиона умјетничких дјела и споменика свјетске баштине. Ту су слике, графике, скулптуре и предмети примијењене умјетности, као и археолошки налази.

Временом оснивања Ермитажа сматра се 1764. година, када је Екатарина Друга набавила колекцију умјетнина од берлинског трговца Гоцковског. Као дан оснивања данас се прославља 7. децембар, Дан св. Екатарине, а ове године музеј прославља 250 година постојања.

Са више од три милиона примјерака у својој колекцији, међу којима се налазе и дјела Микеланђела, Леонарда да Винчија, Рубенса, Рембранта, Винсента ван Гога, Пабла Пикаса и многих других великана умјетности, процјењује се да би једном посјетиоцу требало око 11 година да обиђе цијели музеј, ако би се на сваком изложеном предмету задржао само један минут.

Државни музеј Ермитаж, један од највећих, најљепших и најстаријих умјетничких и културно-историјских музеја на свијету, приказује разнолику палету умјетности и артефаката из свих крајева свијета и из цијеле историје - од древног Египта, па све до почетка 20. вијека у Европи.

Збирке

Највећи дио збирке музеја смјештен је у Зимском дворцу, бившој званичној резиденцији руских царева. Међутим, постоји низ других изложбених локација, укључујући и недавно отворено складиште на сјеверу Санкт Петербурга, као и филијале у Амстердаму, Казању, Лас Вегасу, Лос Анђелесу и Ферари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана