Бајке воде у љепши свијет

Александра Маџар
Бајке воде у љепши свијет

Бањалука - Бајке су увијек инспирација редитељима и глумцима па јунаке познатих прича оживљавају како на позоришној сцени, тако и на филму.

Тренутни хит међу најмлађом публиком је најновија екранизација бајке "Љепотица и звијер" у режији француског редитеља Кристофера Ганса, која ће од четвртка бити на репертоару биоскопа у Републици Српској. Ганс је снимио универзалну причу о љубави без обзира на разлике између двоје који се воле. Ријеч је о вишеслојној бајци за дјецу и одрасле која говори о снази снова и сукобу љубави и материјалних вриједности, због чега је изузетно актуелна и данас. Прије Гансовог филма, једна од најзначајнијих екранизација овог дјела урађена је 1946. године. Ганс се потрудио да пружи нову верзију тог филмског класика.

- Бајке пружају могућност брзог бијега у неки љепши свијет. Дјеца обожавају моменат идентификације са неким херојем - сматра глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Драган Бањац.

Ипак, указао је и на проблем  који се јавља у моменту када се на сцени (а и у било којем другом медију) појаве неке бајке и хероји изашли из пера самозваних писаца.

- Дјеца, као и сами извођачи, тада губе контакт са причом и са избором хероја. Зато су познате бајке и приче увијек гледане. Послије тога малишани увијек имају шта да цртају када дођу кући - казао је Бањац.

Редитељ Дјечијег позоришта Републике Српске Александар Пејаковић, који је на сцену веома успјешно поставио "Малу сирену" по истоименој бајци, истиче да поставка познатих прича улива сигурност у успјешност представе.

- То са друге стране неким преамбициозним редитељима оставља могућност за експеримент, што често није добро, јер дјеца одлично знају све бајке и не прихватају да буду изневјерена њихова очекивања - нагласио је Пејаковић.

"Љепотица и звијер"

"Љепотица и звијер" је снимљена са буџетом од 35 милиона евра. Ријеч је о великом блокбастеру који је намијењен породици и приказује универзалну бајку о заљубљеном пару чија љубав опстаје упркос разликама. Прича је усмјерена на дјецу и одрасле, а говори о моћи љубави насупрот материјализму и корупцији, што представља релевантну причу за данашње вријеме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана