Азија не вјерује у "Барби"

СРНА
Азија не вјерује у "Барби"

БИЈЕЉИНА - Нови холивудски хит под називом "Барби" обара рекорде у САД, али Кинези и Корејанци нису нимало одушевљени тим остварењем - наводе филмски портали.

Јужна Кореја није право мјесто за феминизам, а пошто је у току изборна кампања кандидати се јако боје да не буду осумњичени за профеминистичке симпатије.

Отуда нико о том холивудском филму не говори.

У Кини "Барбику" нису ни примијетили, за разлику од САД гдје је филм о лутки "у ружичастом" зарадио 162 милиона долара првог викенда, оборивши масу рекорда.

Америчка лутка у Кини била је далеко иза два кинеска блокбастера.

Један је "Краљевство олуја", о мноштву кинеских богова који су, у ствари, били укључени у формирање нације много пре нове ере.

Тај филм са хиљадама статиста, грандиозним ефектма и зујањем безбројних стријела у ваздуху - привукао је много публике.

Други кинески хит је "Чанган" о великим пјесницима династије Танг.

Оба филма су снимљена на највишем техничком нивоу и представљају спој рата и поезије.

"Прекоморска плавуша", наслољена као "Барби , говори о улози жене у нашем свијету, али у Азији она нема много публике.

Филмски ктитичари напомињу да се у САД у исто вријеме појавио и филм "Опенхајмер", филмска биографија оца америчке атомске бомбе.

У главама данашњих Американца, суочених са низом нових идеолошких крилатица, све се спојило, па су неки критичари оба хита ставили у један наслов - "Барбинхајмер".

Филмско тржиште, процјењују филмски портали, различито гледа на кинематографију, као што се дешава и у другим областитима.

Кинези, нпр, живе своје животе и гледају филмове о својим боговима и пјесницима, што је сасвим супротно од холивудсих феминистичких остварења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана