Авантура возова и мистика пабова у стиховима

Цвија Мркоњић
Авантура возова и мистика пабова у стиховима

Бањалука - Награда "Европски атлас лирике" уручена је британском књижевнику Шону О'Брајену у бањалучком Банском двору Културном центру.

Ову награду, која му је додијељена у сриједу увече, О'Брајен је добио за цјелокупан књижевни опус, а признање му је уручио градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Према ријечима истакнутог пјесника, велико му је задовољство што су издавач "Кућа поезије" и истоимена асоцијација књижевних преводилаца из Бањалуке ове године награду додијелили њему.

- Задовољство ми је што сам награду добио у Бањалуци, граду у којем је поезија схваћена врло озбиљно, што ме веома импресионирало - казао је О'Брајен.

Додао је да ће врло радо читати дјела домаћих књижевника које је упознао, нарочито јер имају другачији стил писања од његовог.

Жири, у саставу Фиона Сампсон, Јовица Аћин, Тања Крагујевић, Миленко Стојичић и Здравко Кецман, одлуку је донио једногласно, а према наводима жирија, овај поета је пјесник контроверзног лица свијета, мјешавине дјетињства, путовања возовима, лондонских пабова, фудбалских стадиона, те творац сопственог урбаног језика.

Слободан Гаврановић је рекао да додјела "Европског атласа лирике" потврђује да су на домаћој сцени присутна бројна позната имена европске културе, те оцијенио да Бањалука припада породици европских градова који имају дугу културну традицију и богате културне садржаје.

Шон О'Брајен рођен је 1952. године у Лондону, а писањем се бави већ 40 година и у том периоду објавио је исто толико књига, есеја, пјесама и драма. 

Најнаграђиванији је британски пјесник, прозни и драмски писац, критичар, водитељ на радију и телевизији, антологичар и књижевни уредник.

Ради као професор на Универзитету Њукасл и сарадник је Краљевског књижевног друштва.

Штампање књиге

Издавач "Кућа поезије" штампаће књигу "Друга земља" Шона О'Брајена, која ће садржати његове изабране пјесме од 1983. до 2015. године. На српски језик књигу је превео Зоран Јунгић, а избор пјесама сачинио је сам аутор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана