Аутобиографија Радоша Бајића: Нисам дао на породицу

Tanjug
Аутобиографија Радоша Бајића: Нисам дао на породицу

БЕОГРАД- Свечана промоција илустроване аутобиографије “Мој живот - моја прича” глумца, продуцента, редитеља и сценаристе Радоша Бајића одржана је данас у Југословенској кинотеци.

Учесници - говорници на представљању луксузно опремљене књиге великог формата били су: Душан Ковачевић, драмски писац и академик, Петар Арбутина, директор Гласниковог сектора за издавање књига и уредник издања, глумица Нела Михаиловић, Недељко Бајић - директор продукције “Цонтраст Студиос”, глумац Никола Ракочевић, и аутор књиге.

Свестрани драмски умјетник Радош Бајић недавно је заокружио 45 година успешног уметничког рада и стварања. Поводом овог великог професионалног јубилеја, издавачка кућа “Службени гласник” је крајем прошле године објавила наведену књигу.

Душан Ковачевић је надахнуто говорио о свом колеги и пријатељу при чему се присјетио њиховог упознавања током ''70-их година када су уписивали данашњи Факултет драмских умјетности у Београду, а тада се звала Академија за позориште, радио, филм и телевизију.

"Били смо тада уникатна сиротиња, какви су иначе студенти, и освајали смо Београд. Ја сам касније отишао у Атеље 212, а Радош на филм коме се посветио", присјетио се тих почетака Ковачевић који је родом из Мрђеновца код Шапца, а Радош Бајић из Медвеђе код Трстеника.

"Увек је имао неколико послова у каријери, али најважнија му је била искључиво породица. Кад год се видимо и чујемо, најмање смо говорили о послу, а углавном о томе како расту деца, касније где је ко од њих на школовању. Како му је породица на првом месту, тако је и са њом направио најмоћнију телевизијску и филмску кућу код нас која ће следеће године имати премијеру једног изузетног филма", најавио је Ковачевић познато остварење "Хероји Халијарда" за који је написао сценарио са Радошом Бајићем у њиховој продукцији "Цонтраст Студиос".

Драмски писац је напоменуо да иза Бајића стоји веома продуктивна значајна глумачка каријера са више од 100 улога на филму и телевизији, као и бројни ауторски пројекти.

"Књига пред вама је права монографија и историографија домаћег филма и телевизије, не само дело о једном човеку. Радош Бајић је један изузетно вредан човек", закључио је Душан Ковачевић.

Бајић је лауреат значајних награда, професионалних и друштвених признања у Србији.

Глумица Нела Михаиловић је оцијенила да је аутобиографска књига Радоша Бајића "својеврсно сведочанство трновитог и блиставог пута једног храброг, упорног и виспреног човека и уметника".

Када је добила позив од Радоша да говори на овој промоцији о књизи и њиховој сарадњи, Нела је то схватила као озбиљан и тезак задатак, желела је да њене речи буду смислене и достојне њега самог, јер јој је овим гестом учинио огромну част.

"Увек сам се питала шта је то што ми прво пада напамет када помислим на Радоша, и то је дефинитивно породица после толико година сарадње. Али овај пут нећу говорити о његовој лицвној, дивној, великој породици, која му је највећи успех и богатство, најлепсди сведок његовог живота, једино право и постојано одмориште за све његове блиставе и трновите тренутке. Причала бих о Радошевом јединственом умећу да од сваке филмске или телевизијске екипе направи велику породицу", објаснила је Нела Михаиловић, која игра у новом пројекту "Хероји Халијарда".

Она је истакла да се Бајић увек стави у улогу главе свих тих породица, брижан према свима, често је захтеван и веома строг, тражи много, али увек сам даје највише.

"Радош даје свима простор, од ауторске и глумачке екипе до технике, да пруже свој максимум, током посвећености и истрајности у ткању неког новог дела. Тако је свима дао шансу да остваре неки свој сан. Ја сам тако одсањала свој сан радећи на филму "Лед", и желим Радошу и његовој дивној породици да још много раде где ће одсањати још неки сан", закључила је Нела Михаиловић.

Глумац Никола Ракочевић је читао два одломка из нове књиге.

Петар Арбутина, директор Гласниковог сектора за издавање књига и уредник издања, рекао је да је потребна храброст писати о свом животу, а да је Радош Бајић свакако има.

Он је истакао да име књиге "Мој живот - моја прича" указује на два наслова једног дела која имају еквивалентан значај.

"Глумац и тако свестрани уметник је комплексно ткање. Радош Бајић може бити уједно модеран и традиционалан. У својим делима се трудио да се не забораве преци и не осрамоте потомци. Давно је он кренуо за Београд у коме није имао ниједног рођака, и то је била као нека мисија и не знате где ћете стићи. Ми данас добро знамо где је стигао Радош Бајић и ова књига говори управо о томе", закључио је Арбутина.

Син Недељко Бајић - директор продукције “Цонтраст Студиос”, сложио се да је његовом оцу највећи мотив и смисао у животу - породица, као права животна снага, тако да је нова књига заправо прича о професионаном животу једног човека, сценаристи, глумцу, режисеру, али и о деци, унуцима, зету, прича о свима њима.

Радош Бајић се последњих деценија веома успешно вратио на велика врата захваљујући првенствено дуговечној ТВ серији “Село гори, а баба се чешља” (2007) од 100 епизода уз два филма, где је био комплетан аутор - глумац, редитељ, сценариста, продуцент. Касније је снимљен и познати филм и мини серија “Лед” према Бајићевој сценарију, а у режији његове ћерке Јелене Бајић Јочић.

Бајић се захвалио свима на тако узвишеним речима о себи, и нагласио да је Душан Ковацевић апсолутно највећи живи драмски писац код нас, а да су Нела Михаиловић и Никола Ракочевић велики глумци и велики људи.

"Данас је ово једна свечаност више да се сретну људи који се уважавају, брину једни за друге, да се мало дружимо. Књига није штампана да буде комерцијална и да зарађује новац, већ да буде споменичко обележје на један живот", навео је глумац и писац књигр.

"Писање књиге ме је подстакло када сам 2018. добио награду "Павле Вујисић" на Филмским сусретима у Нишу. Тада сам одлучио да напишем књигу о свом животу, јер нисам био задовољан како су изгледале монографије претходних лауреата те награде", рекао је искрено Бајић и подсетио да је у каријери сарађивао са великим редитељима као што су били Живојин Жика Павловић, Ватрослав Мимица, Вељко Булајић и многи други.

Као сценариста, глумац и продуцент испред своје куће “Цонтраст Студиос” потписао је и серију “Пси лају, ветар носи” за РТС1, такође у ћеркиној режији, као и серијал “Шифра Деспот” од чак 70 епизода (ТВ Пинк), са редитељем Дејаном Зечевићем.

У продукцији “Цонтраст Студиос” снимљена је и серија “Преживети Београд”, “Азбука нашег живота” у режији поново Јелене Бајић Јочић, према романима Мирјане Бобић Мојсиловић, чија се друга сезона управо спрема за почетак снимања.

"Не дам се, не дам на себе, на породицу, не дам на правду, истину, на све вас. Верујем да за читаоце моје књиге ће деловати да ја немам никаквих проблема и да ми је живот песма, а није тако", рекао је Бајић.

Капитални пројекат ће бити спектакл ратни филм епохе “Хероји Халијарда” и мини серија изведена из тог остварења - “Ваздушни мост” према сценарију и режији управо Радоша Бајића.

Сценариста уз Бајића на том великом пројекту је драмски писац и уважени академик Душан Ковачевић, о чему је у кратко било речи на самом крају, да сви једва чекају премијеру филма на јесен 2023. након две године од почетка снимања и шест година од старта писања сценарија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана