Атмосфера кључна за добар филм

Мирна Пијетловић
Атмосфера кључна за добар филм

Мокра Гора - Режисер није доктор. Његов посао није да помогне у кризној ситуацији. Поред наде, вјере и љубави, добро је и стварати сопственим рукама. Важна је и храброст. Тамерлан Велики је рекао да је храброст само стрпљење у опасној ситуацији.

Рекао је ово култни руски режисер Никита Михалков на радионици за студенте која је одржана након пројекције његовог филма "Сунчаница" на Међународном музичком и филмском фестивалу "Кустендорф" на Мокрој Гори у недјељу увече.

Филм "Сунчаница" је, након Мокре Горе, приказан јуче и у Вишеграду, у биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду, а овај Михалковљев филм стигао је у Српску само неколико дана након што је у Москви награђен са пет "Златних орлова", руском верзијом "Оскара".

Прича за незаборав о судбинама људи, страдању и борби за људскост у тешким временима грађанског рата у Русији је поклон Михалкова граду на обали Дрине. Михалков, који је гост музичког и филмског фестивала "Кустендорф", посјетио је и Андрићград, а домаћин му је био идејни творац и градитељ града од камена Емир Кустурица.

Михалков је прошетао од Византијског трга, улицом Младе Босне до великог мозаика младобосанцима, а о историји, владарима, војскама које су пролазили овим крајевима, те о младобосанцима и њиховим идеалима, као и о раду Андрићевог института, упознао га је Кустурица, који је у Андрићевом институту присуствовао отварању изложбе графика Биљане Вуковић из Београда. Кустурица је нагласио да је Вуковићева озбиљан умјетник, те да у њеним графикама види животни жар који код Андрића стоји у литератури.

За Никиту Михалкова, суштина филмске режије је у атмосфери, како унутар кадра, тако и ван њега.

- Сви људи у екипи треба да вјерују да без њих филм не био био могућ. За разлику од позоришта, филмски глумац не може да прима енергију од публике, већ само од партнера и од екипе. У том смислу, режија је све, од управљања домаћинством до управљања државом. Добар режисер не мора да буде живописна и упадљива личност. Он понекад може да буде и невидљив на снимању. Када сам снимао филм "12" са 11 врхунских глумаца, често сам био невидљив, иако сам сам био дванаести глумац. Циљ режије је да сви у кадру раде оно што ти од њих хоћеш, а да се осјећају као да раде оно што сами хоће - истакао је овај руски синеаста.

Поред Михалкова, пажњу публике је привукла и пројекција филма "Аризона дрим" Емира Кустурица у продукцији Клоди Осар коју је пратила и живописна радионица пуна анегдота са снимања.

Кустурица је истакао да је један од главних проблема данашњег филма недостатак прилике младим режисерима да развијају своје идеје и сценарио на самом сету.

- Кад почињете да снимате, налазите се под великим притиском. У 80 одсто филмова данас се ствар своди на илустровање сценарија. Међутим, оно што је битно за снимање филма је дорађивање сценарија и ваших идеја на самом сету. Велика је предност кад имате продуцента који ће вам ово омогућити - истакао је Кустурица у току радионице.

Распршујући илузије многих младих филмских стваралаца да је суштина филма спонтаност, и узимајући примјер лутајуће камере на МТВ-ју, аутор и продуцент су изјавили да је снимање никако није спонтан процес.

- Кинематографија је нешто што је веома контролисано. Нема ту много спонтаности. Она је веома прецизна, као архитектура. Ви треба да искомбинујете и координишете толико много ствари тако да, на крају, чак и архитекта бива импресиониран - истакла је Осарова.

Седамнаест младих филмских стваралаца из 15 земаља такмичило се за престижне награде. Златно јаје припало је Ђакому Абрицозу за филм "Стела марис", Сребрно јаје припалао је Марку Сопићу из Србије за филм "Торба", док је Бронзано јаје додијељено филму "Китова долина", редитеља Гуд Мундур Арнара са Исланда.

Награде је додијелио међународни жири којим је пресједавала француска филмска продуценткињ Клоди Осар

Снимања

Клоди Осар је рекла да су, из њеног искуства, америчке сниматељске екипе спорије од европских, а Кустурица се сложио с њом.

- Они су увијек били спорији, али су нам могли обезбиједити све што сте пожељели. Имају много дресираних животиња, различитих аутомобила... Ако хоћете атомску бомбу, добићете атомску бомбу. Снимање у Америци је веома стандардизовано. Читав систем ради за то. Али ово је разлог зашто они имају толико мало аутора као што су Тарантино, Џармуш или Андерсон - рекао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана