Атлас европске лирике у славу стиха и успомена од 22. марта до 8. новембра у Бањалуци

А. Г.
Атлас европске лирике у славу стиха и успомена од 22. марта до 8. новембра у Бањалуци

Бањалука - Међународне бањалучке вечери поезије - Атлас европске лирике почињу 22. марта, а богат програм трајаће све до 8. новембра у организацији "Куће поезије" из Бањалуке.

На отварању ће гостовати пољска пјесникиња Ева Зоненберг, а биће промовисана и књига "Неурачунљиви" и недавно објављено дјело пољске нобеловке Виславе Шимборске "Похвала лошег мишљења о себи".

Бањалучки писци имаће 29. марта читање у Гимназији - Књижевни подневак у знак сјећања на пријатеља, професора и књижевног критичара Живка Малешевића. Из својих најновијих књига читаће Слободан Јанковић, Михајло Орловић и Ратко Ђогатовић.

- Предвиђено је још наступа у школама и библиотекама, а посебно важна је на крају књижевних сусрета додјела Читалачке значке за најбоље читаоце и Читалачке књиге за библиотеке - најавио је књижевник Здравко Кецман који је у организацији овог догађаја.

 Посебно важна сарадња, истиче Кецман, је са словеначким писцима, па ће бити представљена заједничка књига бањалучких писаца и писаца из Нове Горице под називом "Приче Соче и Врбаса". Представљање ће се одржати у више мјеста у Словенији и Бањалуци. Најављена је и промоција Антологије бањалучких пјесника на мађарском у преводу Иљеша Фехера. У припреми су промоције нових издања Стевана Тонтића, Александре Грубор, Драгане Грујиновић, Миленка Стојичића и представљање часописа "Књижевник" и "Катедра".

- Намјера нам је да Бањалука буде препозната као град поезије. Са што више преводилаца и превода. Да се наши часописи повежу са другим часописима у погледу сарадње, размјене и представљања писаца у виду темата. Имамо добру сарадњу са више фондација, агенција за књигу, књижевних организација, издавача, у Русији, Словенији, Пољској, Великој Британији, Израелу, Данској и др. Сарађујемо са свима који покажу жељу за сарадњом - нагласио је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана