Атеље на обали Уне

Мирна Пијетловић
Атеље на обали Уне

Нови Град - Међународна ликовна колонија “Ракани” окупила је Новом Граду девет умјетничких енергија инспирисаних љепотом ријеке Уне.

Ликовни умјетници вриједно раде на стварању нових дјела на 23. сазиву колоније. Један од еминентних умјетника овогодишњег сазива колоније дошао је у Нови Град из Умага, а ријеч је о академском сликару Милану Марину, иза којег је тридесет година професионалног умјетничког рада.

- Нисам очекивао овако позитивну атмосферу на колонији и заиста сам одушевљен пријемом. За мене колоније нису само мјеста гдје се стварају умјетничка дјела, већ и прилика за добро дружење, као и драгоцјену размјену искустава са колегама - рекао је за “Глас Српске” Милан Марин.

Додаје да му управо позитивна атмосфера и магични природни амбијент провоцирају креативност и инспирацију.

- Бавим се модерним сликарством, а технику којом радим сам сам изградио током вишегодишњег стварања. Употребљавам природне материјале и сам стварам одређене масе које наносим на платно. То је нешто другачије и необично - каже Марин.

Истакао је да ће радо своја искуства подијелити са свим заинтересованим колегама, нарочито младим сликарима који желе да експериментишу у ликовном изражавању.

Документариста Галерије из Новог Града Мирјана Дрљача подсјетила је да се Ликовна колонија “Ракани” одржава од 1985. године и да је један од најстаријих и најзначајнијих културних догађаја у Новом Граду.

- Осим сликања, нашим гостима-умјетницима, приредићемо и занимљив излет. Ријеч је о рафтингу на Уни, а чамцима ћемо се спустити од Ракана до улаза у Нови Град, гдје умјетници стварају у “својим атељеима” у природи - рекла је Дрљача за наш лист.

По завршетку колоније, која је планирана за петак, 16. август, биће организована изложба слика насталих у овогодишњем сазиву, а сликари ће по два дјела оставити Галерији у Новом Граду.

Учесници

У Раканима, поред ријеке Уне, до 17. августа нова дјела стварају Чедомир Кесић и Драгослав Хусар из Панчева, Милан Марин из Умага, Борис Еремић из Приједора, Уна Салимовић из Бихаћа, Наташа Јованић, Саша Васић, Давид Дробњак и Никола Каштеровић из Бањалуке, Сања Ступар, Давор Мулалић, Далибор Рађеновић и Данијела Колунџија из Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана