Астерикс и Обеликс против вегетаријанаца: Јубиларна, 40. епизода легендарног стрипа пред читаоцима од 26. октобра

Бранислав Предојевић
Астерикс и Обеликс против вегетаријанаца: Јубиларна, 40. епизода легендарног стрипа пред читаоцима од 26. октобра

ПАРИЗ - Авантуре чувених Гала Астерикса и Обеликса нешто су на чему су одрастале генерације љубитеља стрипа, а сада је познато и ко ће бити нови лик у 40. броју овог серијала.

У јубиларном броју, који излази 26. октобра, Астериксов непријатељ је гуру филозоф, заговорник позитивног размишљања и вегетаријанац који се зове Исивертуус. Нова епизода зваће се “Бијела перуника”, имаће 48 страница и биће објављена истовремено на 20 језика, у више од пет милиона примјерака. То је шести стрип цртача Дидијеа Конрада, који је преузео серијал 2013. након пензионисања једног од двојице аутора “Астерикса” Албера Удерца, док је сценарио писао Фабкар, који је постигао велик успјех посљедњом причом о галским херојима “Астерикс и грифон”.

На конференцији за новинаре у сједишту издавачке куће “Хачете Ливре” у Ванвесу, недалеко од Париза, аутори су објаснили да ће се радња вртјети око Тулиуса Исивертууса, доктора Јулија Цезара, који је уз то филозоф, а који је дошао мотивисати обесхрабрене војнике око села непобједивих Гала.

- “Бијела перуника” је школа у којој се гаји нови приступ животу. Инспирисао сам се једним грчким филозофом у креирању своје методе - рекао је Фабкаро. Наиме, Исивертуус ће не само осоколити римске војнике, него и искористити подјеле у галском селу. Његова нова филозофија, која заговара благост, вегетаријанство и медитацију, пронаћи ће своје присталице, попут супруге старјешине села Петуније, али и своје противнике попут скептика Астерикса.

Конрад је прво тај лик замислио као прилично младог мушкарца, а ипак крајњи избор је заједно са сценаристом и уредником пао на зрелог човјека сиједе косе средње дужине и аристократског држања. Астерикс излази сваке двије године и то је велики књижевни и медијски догађај, који по ријечима главне директорице издавачке куће Исабел Мањак не показује знаке слабљења.

- “Астерикс” иде да не може боље, стрипови се сјајно продају, а само прошле године Астериксов парк сјеверно од Париза посјетило је више од 2,8 милиона људи - навела је она.

Стрип о Астериксу и Обеликсу постао је један од најпопуларнијих европских, сатиричних стрипова у историји девете умјетности. Преко шест деценија дуга традиција прича о јунацима из 50. године прије нове ере, у непокорном галском селу у Римском царству, наставља се и даље, само што сада епизоде стварају сценариста Фаврицо Каро и цртач Дидије Конрад.

Аутори

Чувени француски цртач стрипова Албер Удерзо, креатор познатог галског цртаног јунака Астерикса, преминуо је 2020. године. Управо је овај генијални, али скромни цртач са својим колегом Ренеом Гошинијем, који је умро 1977. године, осмислио 1959. године стрип о Астериксу. “Астерикс”, првобитно створен да би се Француска одбранила од најезде америчких стрипова, постао је свјетски бренд са више од 390 милиона албума продатих у 111 земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана