Арт симпозијум употпунио љетну понуду Јахорине

Aгенције
Арт симпозијум употпунио љетну понуду Јахорине

Јахорина - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да је ресорно министарство подржало ликовну колонију "АРТ симпозијум Јахорина", јер је веома важно да на олимпијској Јахорини постоје и културна дешавања која треба да употпуне љетну понуду.

Мутабџија је нагласио да домен спорта није довољан да задовољи данашње потребе савремених туриста који се све више окрећу културно–историјском насљеђу и задовољењу широког спектра интересовања.

"У том контексту, окупљање људи из домена ликовне умјетности добар је путоказ за осмишљавање садржаја и у другим просторима, а прије свега оваквим као што је Јахорина", рекао је Мутабџија, који је данас посјетио учеснике 11. Међународне ликовне колоније "АРТ симпозијум Јахорина 2013".

Он је навео да је, на стратешком плану, Јахорина један од стубова развоја туризма у Републици Српској, те путоказ за добру синергију са пољопривредом тог краја, као и за стварање претпоставки да се интелектуална елита Источног Сарајева, прије свега Универзитета, више укључи у живот овог града и цијеле Републике Српске.

Организатор и домаћин Колоније Лазо Савић рекао је да је министар просвјете и културе Српске обишао радни простор који се налази у хотелу "Рајска долина", те обећао већу финансијску помоћ за одржавање ове манифестације наредне године.

Савић је најавио да ће током церемоније затварања Колоније, у уторак, 23. јула, бити организована изложба дјела насталих у протеклих 13 дана, о којима ће говорити истакнути историчар умјетности Видосава Гандић.

Учесници Колоније, која је окупила 17 сликара, вајара, графичара и ликовних критичара из Јапана, Русије, Шпаније, Бугарске, Македоније, Словеније, Црне Горе, Србије и БиХ, јуче су посјетили Вишеград, манастир Добрун и Мећавник.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз значајну подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево, покојног Предрага Ласице.

Од тада се одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, која је угостила бројне реномиране ликовне умјетнике са Далеког истока и из Европе, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове културне манифестације јесте афирмација ликовне и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризму, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана