Арт симпозијум Јахорина 2015: Умјетници шире позитивну енергију

Срна
Арт симпозијум Јахорина 2015: Умјетници шире позитивну енергију

Јахорина - Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2015", која је отворена на Јахорини, окупила је 18 сликара, вајара и графичара из Бугарске, Холандије, Црне Горе, Србије и БиХ.

Због недостатка финансијских средстава, овогодишњу ликовну колонију не прате други културни садржаји, што је раније била пракса.
Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, који је присуствовао отварању у сриједу увече, каже да подржава оваква окупљања умјетника.

- Умјетнике треба охрабрити да раде свој посао, јер је тај посао наше благо. Сликарска колонија је богатство овог краја и шири позитивну енергију. Колонија приказује Пале и Републику Српску у најбољем свјетлу - рекао је Вукићевић.

Вајар Ђорђе Арнаут, традиционални учесник "АРТ симпозијума Јахорина", који ће на овогодишњој колонији радити скулптуру у дрвету, говорио је о гостопримству оснивача и умјетничког руководиоца колоније Лазе Савића, посебно у временима када је, како је рекао, "култура скрајнута".

- У ова времена ријетки појединци настоје да сачувају културне манифестације. Ово је прилика за дружење и да из тог дружења произиђу квалитетни радови - рекао је Арнаут.

Оснивач и умјетнички руководилац "Арт симпозијума Јахорина" Лазо Савић је рекао да је и ове године тема "Фигура у савременој умјетности - велики формат", мада су неким умјетницима изашли у сусрет и омогућили им да реализују раније идеје, зачете у њиховим атељеима. Савић је изразио жаљење што, за разлику од ранијих година, због недовољне подршке локалне заједнице и осталих институција, међународну ликовну колонију на Јахорини неће пратити други културни догађаји. Он је рекао да због недостатка средстава неће бити ни организована посјета учесника колоније Вишеграду.

Савић је рекао да не одустаје од идеје да на Јахорини, по узору на најпознатије свјетске туристичке центре, оснује галерију на отвореном, гдје ће бити изложена вајарска дјела која могу одољети атмосферским утицајима.

Ликовни критичар Војислав Вујановић указао је на тешко стање у култури и похвалио ангажман Савића да од Јахорине направи центар окупљања љубитеља ликовне умјетности.

Јахорина

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице. Од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана