АРТ симпозијум Јахорина 2014 Настављен мултикултурални дијалог ликовних поетика

СРНА
АРТ симпозијум Јахорина 2014 Настављен мултикултурални дијалог ликовних поетика

Јахорина - Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2014" која је отворена вечерас, окупила је 15 сликара, вајара и графичара из Шпаније, Бугарске, Норвешке, Црне Горе, Србије и БиХ.

Колонију су отворили ликовни критичар из Сарајева Војислав Вујановић и оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијум Јахорине" Лазо Савић, који су истакли да је ова јединствена ликовна манифестација трећи пут посвећена теми "Фигура у савременој умјетности - велики формат".

Савић је потврдио да, упркос тешким и неизвјесним финансијским могућностима, и даље не одустаје од идеје да вајарска дјела која могу одољети атмосферским утицајима постану експонати будуће галерије на отвореном на Јахорини, по узору на најпознатије свјетске туристичке центре.

У пратећем програму отварања Колоније уприличена је изложба прошлогодишњих остварења, као и промоција Каталога "АРТ симпозијум Јахорина 2013".

Историчар умјетности и ликовни критичар из Бањалуке Видосава Грандић истакла је да окупљени умјетници настављају "мултикултурални дијалог ликовних поетика".

"Мултикултурални дијалог различитих културних средина започет је прије 12 година у жАРТ симпозијуму Јахоринаж. Током свих ових година тај дијалог се ширио и постајао право интернационално стјециште различитих умјетничких поетика", написала је у Каталогу Грандићева.

Она истиче да су умјетници из Јапана, Русије, Француске, Шпаније, Италије, Бугарске, Њемачке, Мађарске, Македоније, Словеније, Србије и Републике Српске својим сликама и скулптурама понудили слојевитост, комплексност и вишедимензионалност стваралачког чина.

"Тема фигурација своје исходиште нашла је у индивидуалним визуелним доживљајима. Сучелили су се овдје реално и експресија, фигурација и апстракција, различити ментални простори мишљења...", наглашава Грандићева, доајен ликовне критике у Републици Српској.

Она закључује да "било да је ријеч о тематикама које могу и да се понављају, или о сродним умјетничким поетикама умјетника из цијелог свијета, кључно обиљежје овог ликовног саборовања јесте добра и успјешна организација".

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице.

Од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на 50-ак изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације јесте афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону, тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

На 12. сазив Међународне ликовне манифестације "Арт симпозијум Јахорина 2014" дошли су Мерете Лондал из Норвешке, Мирјана Лучић из Шпаније, Живко Мутафчијев и Светла Радулова-Маркова из Бугарске, Сретен Милатовић из Црне Горе, те Андреја Баћо Васиљевић, Ђорђе Арнаут, Жељка Момиров и Павел Поп из Србије.

Њихове колеге из Републике Српске и Федерације БиХ су Марко Кусмук, Бранимир Максимовић, Нада Радовић, Дејан Ковачевић, Златко Девић и Бакир Терзимехић.

Затварње Колоније предвиђено је за 23. јул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана