Арс Козара на Мраковици: Природа као вјечна инспирација

Александра Маџар
Арс Козара на Мраковици: Природа као вјечна инспирација

Мраковица - Осма лабораторија умјетности у природи "Арс Козара" ове године окупила је девет умјетника који ће, инспирисани природом, све до 22. августа своја унутрашња надахнућа преточити у радове у савршеном угођају природе на локацији Главуша на Мраковици.

Поред својих индивидуалних радова и интервенција, изабрани ствараоци ће урадити и један заједнички рад већих димензија.

На међународни конкурс ове године пристигло је 20 пројеката, од 29 аутора из БиХ, Бразила, Мексика, Хрватске, Кине, Ирана,

Србије, САД, Холандије, Италије и Зимбабвеа.

Они су селектовани према конкурсним условима и пропозицијама Ликовног удружења "Тач.ка" који је и организатор овог догађаја.

Жири, који чине Немања Чађо, Срђан Тунић и Андреј Берета, одлучили су се за пројекте Дајане Дурић и Јелене Бателић из Ријеке, Ђурђице Бјелошевић из Бањалуке, те Фредонеа Фонеа и Јоана Љуирога из Бразила. Из Италије је изабран рад Ђакома Регала, из Загреба Николине Буторац, са Далеког истока, из Пекинга дјело Санда  Динга, те рад Сунчице Пасуљевић-Кандић из Србије.

Жири се одлучио и за радове Удружења "Полиморф" из Београда, и Удружења ликовних стваралаца "Ризба" из Требиња.

- "Арс Козара" је и Лабораторија умјетности у природи и AIR програм (Artist in residence). Конципирана је као јединствена "опен аир галерија" на Балкану и шире, са радовима изложеним дуж стазе на локалитету Главуша. Развојем радова од природних материјала, умјетници одустају од апсолутне контроле над својим креативним процесом, допуштајући природи да преузме даље изгледе и судбине радова - подсјетио је предсједник Ликовног удружења "Тач.ка" Немања Чађо.

Од 2011. године лабораторија постаје мултидисциплинарна платформа која поред промоције арт ин натуре покрета, пружа учесницима могућност дјеловања и у другим медијима и пољима: перформанс, видео, фотографија и дискусија.

"Кустоски сусрет"

Пратећи програм лабораторије обухвата "кустоски сусрет",

који ће бити реализован од 13. до 17. августа. У програму су предвиђене и активности попут индивидуалних презентација умјетника, пројекције филмова и дискусија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана