Арс Козара: Граде имагинарни павиљон БиХ у Венецији

Приредила: Мирна Пијетловић
Арс Козара: Граде имагинарни павиљон БиХ у Венецији

Приједор - Лабораторија умјетности у природи "Арс Козара" протиче и ове године у несвакидашњем раду одабраних умјетника који уз појединачне, реализују и заједнички рад - имагинарни павиљон БиХ на Венецијанском бијеналу 2015.

Осма "Арс Козара" званично је почела 7. августа доласком умјетника на планину Козара која ће им бити дом до 22. августа, до када имају прилику и да се друже, упознају и размјењују искуства или присуствују предавањима и другим пратећим програмима.

Било је потребно да се умјетници представе да би упознали једни друге, и као личности и као умјетнике, јер како каже једна од учесница "Арс Козаре" Ђурђица Бјелошевић, иако су сви некако различити, и имају различите и медије и начине изражавања, на неки начин могу да промишљају у истом смјеру у вези са заједничким радом.

Поред појединачних, умјетници раде и на реализацији заједничког дјела који ће бити габаритнији и издвојен од осталих радова, на локалитету између спортског центра "Бенковац" и прошлогодишњег заједничког рада, инсталације "Самоникла умјетност".

Подсјећамо, БиХ ове године није отишла да се представи на Венецијанском бијеналу умјетности због недостатка новца, па је рад на "Арс Козари" својеврстан умјетнички бунт.

Учесници из Бразила Фредоне Фоне и Joana Quiroga кажу да је реализација заједничког дјела тежак задатак, али када о њему причају, не мисле само на финални производ - имагинарни павиљон, већ говоре и о међусобном упознавању, заједничком животу, дневним ситуацијама које су заправо почетак реализације заједничког дјела.

- То је први корак који морамо направити док не стигнемо до заједничког умјетничког производа - кажу умјетници из Бразила.

Умјетница из Хрватске Николина Буторац за потребе свог рада - исписивање ријечи "Тренутак", иде у дуге шетње кроз шуму носећи са собом књигу која се бави љековитим, јестивим и дивљим биљем.

- Копам конструкцију слова, радим ријеч "Тренутак" и у њу ћу садити љековите биљке из шуме и неке локалне које сам купила. Мислим да су биљке добра ствар да добијем пажњу пролазника који читањем те ријечи постају дио тог тренутка - навела је она.

Док завршавају индивидуалне и заједнички рад, умјетницима ће презентације одржати кустоси из Мостара, Сарајева и Бањалуке како би се упознали са регионалном савременом сценом.

На конкурс за осму "Арс Козару" пристигло је било 20 пројеката 29 аутора из 11 земаља: БиХ, Бразил, Мексико, Хрватска, Кина, Иран, Србија, САД, Холандија, Италија и Зимбабве. Учеснике су изабрали Немања Чађо, Андреј Берета и Срђан Тунић.

Пројекат

"Арс Козара" је и лабораторија умјетности у природи и резиденцијални програм за умјетнике (АИР), а конципирана је као јединствена галерија на отвореном на Балкану и шире, са радовима изложеним дуж стазе на локалитету Главуша. Ово јединствено дружење умјетника у природи осмислило је Удружење умјетника "Тач.ка" из Приједора које окупља умјетнике из приједорске и бањалучке регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана