Археолошки парк новина у Риму

Танјуг
Археолошки парк новина у Риму

Рим - Највећи археолошки парк на свијету биће створен у Риму, најавио је градоначелник Рима Игнацио Марино, јавио је Танјуг.

Говорећи о сљедећој фази свог “великог плана заштите културног и археолошког блага” Рима, Марино је најавио скоро рушење управо затворене авеније Виа деи фори империјали.

- Наша је намјера да то учинимо. Остаје да се види како ће то бити спроведено, али на крају ће улица нестати - казао је римски градоначелник, додајући да ће цијели тај простор, који обухвата чувене царске форуме, бити претворен у највећи археолошки парк на свијету.

Ријеч је о улици која је једна од најпрометнијих артерија у вјечном граду, а инаугурисао је 1932. године фашистички диктатор Бенито Мусолини. Марино предвиђа да ће се број посјетилаца Рима удвостручити када се уклони та улица, коју су Грегори Пек и Одри Хепберн овјековјечили у филмском класику “Празник у Риму” (1953).

Виа деи фори империјали пролази преко дијела 2.000 година старих форума, које су саградили римски владари као центар политичког, вјерског и економског живота града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана