Археолошки парк ниче у Балкису

Милан Вујић
Археолошки парк ниче у Балкису

Градишка - На локалитету Градина у Бакинцима, у општини Лакташи археолози већ четврту годину ископавају рановизантијски град Балкис, а у току су изградња приступне путне инфраструктуре, те археолошки и конзерваторски радови, који представљају припреме за презентацију Археолошког парка "Балкис".

Досадашња сазнања говоре о вриједним археолошким налазиштима, гдје се рановизантијски град и епископски центар простире на површини од квадратног километра.

Виши кустос археолог Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић каже да се тренутно ради на највећој базилици која је вјероватно била епископска базилика, након чега ће услиједити конзервација, да би на адекватан начин све то било презентовано посјетиоцима.

- Ове године археолошки радови су настављени на откривању спољашње стране базилике "А", односно највећег и најзначајнијег сакралног објекта пронађеног на Градини у Бакинцима. Током тих истраживања пронађен је велики дио фрагмената камене пластике некадашњих олтарских плоча, гвоздених клинова, фрагмената прозорског стакла, обода и дршки стаклених посуда, фрагмената сликане зидне декорације, те других налаза који се доводе у везу са периодом 5. и 6. вијека и указују на раскош овог објекта - исткао је Вујиновић.

Вујиновић појашњава да су са спољашње стране олтарске апсиде пронађени контрафори, те додатно проширење зидова апсиде у предтемељним зонама, које је давало чврстоћу зидова, али имало и декоративну функцију.

- Након што археолошки радови буду приведени крају, на овом објекту биће обављена конзервација, да би локалитет на адекватан начин био заштићен, а потом ћемо археолошки парк презентовати јавности као културно насљеђе и бренд читаве регије - нагласио је Вујиновић.

Он је додао да се на основу налаза читав археолошки комплекс доводи у везу са периодом од 5. до 7. вијека. Тај град заједно са пронађеним базиликама и објектима ван његових зидина, те подграђем, представља извор хришћанства за овај дио некадашње Паноније, односно данашње сјеверне Босне.

- Рановизантијски град Балкис први пут се помиње у љето 597. године, у налету аварске војске под вођством војсковође Бајана. Тада је он, заједно са својим војницима, прешао ријеку Саву негдје између Сирмијума (Сремске Митровице) и Сервицијума (Градишке), те на простору данашње Босне порушио тај град заједно са 40 утврђења и стражарница, док је комплетно становништво поубијао - појашњава Вујиновић.

Осим археолошке вриједности комплекс представља и велики туристичку вриједност, која би посредством фондације "Балкис" и Туристичке организације општине Лакташи требало да постане препознатљив елемент туристичке понуде.

- То не само да може бити комплементаран садржај наше туристичке понуде него и један од основних мотива доласка и свакако нешто што би могло да у знатној мјери поправи цјелокупу понуду општине - истакао је директор Туристичке организације општине Лакташи Драган Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана