Аргентински плесач Хулио Бока у септембру стиже у Београд

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Аргентински балетски плесач Хулио Бока у септембру долази у Београд у циљу покретања Београдског балетског такмичења, а на позив Националне фондације за умјетничку игру, саопштили су данас организатори такмичења.

Бока ће од 27. до 30. септембра радити са младим плесачима и њиховим педагозима из Београда и Новог Сада, али и из Хрватске, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије и Мађарске, и пружити им инструкције за даље напредовање и видљивост на међународној сцени.

По речима организатора, Бока је још 2019. године прихватио позив да подржи оснивање овог међународног такмичења и да буде предсједник његовог жирија, а придружили су му се и првакиња балета Бољшог театра Анастасија Волочкова, првак Националног балета Канаде Александар Антонијевић и израелски кореограф Ицик Галили.

Бока је своје прве балетске кораке направио као четворогодишњак, а након похађања Националне балетске школе, почео је каријеру као првак балета 1982. године у оквиру Фондације Терезе Карењо у Каракасу, одакле одлази у Градски театар Рио де Жанеира.

Његова свјетска каријере почиње освојеним златом на петом Међународном балетском такмичењу у Москви (1985).

Исте сезоне почео је свој двадесетогодишњи ангажман у Америчком балетском театру у Њујорку, са којим је сваке године наступао у Метрополитен опери.

Играо је насловне улоге у најбољим свјетским трупама, а био је и главни играч једне од најзначајнијих турнеја Националног балета Шпаније. Наступао је и на најважнијим свјетским фестивалима у Европи, Америци, Јапану, Аустралији и био редовни гост годишњег Међународног балетског фестивала у Хавани.

Трупу "Балет Аргентино" основао је 1988. године и с њом наступао широм свијета - она је уједно била прва инострана компанија која је наступила у Ермитажу у Санкт Петербургу.

Креирао је балет за оперу "Хенри ВИИИ" Камија Сен-Санса у Театру Лисео у Барселони и наступио са Монсерат Кабаје. Био је члан жирија награде "Беноис де ла Дансе" за 2008. годину у Русији, као и низа других важних балетских такмичења у Русији, Кини, Кореји, САД и Мексику. Стални је члан жирија Балетског такмичења у Лозани.

Прва едиција овог такмичења, најављена за октобар 2020. године, морала је да се одложи, те реализација планираних активности почиње крајем септембра.

"Кроз богато искуство стечено у раду са децом и младима у оквиру Балетске школе Националне фондације за игру, једине интернационалне осмогодишње балетске школе акредитоване од стране Министарства просвете Републике Србије, стиче се закључак да су такмичења и наступи основна мотивација за таленте.

У синергији са другим професионалним умјетничким школама у земљи и региону, оснивање Београдског балетског такмичења има за циљ да уведе младе умјетнике у право окружење, како би огроман напор истовремено омогућио стицање самопоуздања и искуства", наводе организатори такмичења.

Такмичења дају прилику младим играчима да се представе на позорници у важним репертоарским улогама и истовремено чују мишљења и савете најбољих из те индустије.

Поред тога, приказујући своју технику и уметничке домете, али и посматрајући наступе својих вршњака, ученици балетских школа и млади играчи долазе до вриједних стипендија и професионалних ангажмана.

Своју подршку овом такмичењу дало је Министарство културе и информисања Републике Србије

❤️

1

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана