Апсурд живота у Белој кафи

Александра Маџар
Апсурд живота у Белој кафи

Бањалука - Причу о распаду породице једног индустријалца који је као богат човјек дочекао Други свјетски рат гледала је публика треће вечери Театар феста, која је дошла да "попије" дугу "Белу кафу" коју је за њих "направило" Народно позориште Београд.

Скоро два и по сата енергичне игре глумаца из Београда публика је у четвртак увече подржала аплаузима, тек неколико њих није имало стрпљења да комад погледа до краја. "Белу кафу", Александар Поповић написао је 1990. године, подсјетио је редитељ Милан Нешковић и додао да слови за најинтимније дјело нашег чувеног писца који је рођен у имућној породици, потом је био скојевац, па заточеник Голог отока, а затим да би преживио радио је као физички радник, молер.

- О Аци Поповићу сам доста сазнао јер сам имао срећу да  сарађујем  са  његовом  кћерком  Татјаном  која  је  радила  сценски  покрет  за  "Белу  кафу"  и  још  једну  моју  представу.  Чак  сам  и  од  Ацине  жене добио комплимент можда и највећи у мојој каријери, која ми је рекла после премијере да бисмо Аца и ја били најбољи пријатељи. Врло  вероватно - испричао је редитељ на округлом столу послије извођења представе.

Управо тог индустријалца Момчила, оживио је глумац Бранко Видаковић.

- Мислим да смо направили озбиљну представу иако  све  делује  као  персифлажа  и  претераност,  ликови су, заправо, врло реални и ми их играмо са пуним покрићем, без икаквог артистичког заноса. То што је то апсурд, то је ствар наших живота - нагласио је он.

Да је Нешковић добар редитељ, који познаје глумчеву психологију потврдио је глумац Ненад Стојменовић.

- Велико  ми  је  задовољство  играти  ову  представу  јер  она  подразумева  тимски  рад,  тзв.  игру  од  ноге  до  ноге - казао је Стојменовић који је тумачио лик Срђе Злопоглеђе.

Са радио на сцени допирао је добро познати глас Предрага Ејдуса, а највеће симпатије публике побрала је Зора Шишарка, један од оних ликова који изазива искрен смијех. Зору је тумачила Нада Шаргин. Комплексна и важну улогу Цркве Ружице, која од одбачене дјевојке постаје генералица, повјерена је глумици Вањи Ејдус. У комаду игра и првакиња Народног позоришта Београд Олга Одановић и глумац Павле Јеринић.

Емир Соколовић

Промоција књиге Емира Соколовића "Парис - или узалуд је разапињати Криста" представљена је у оквиру пратећег дијела програма на сцени "Петар Кочић". На промоцији су говорили Ђорђе Марковић, Горан Јокић и Александар Матрак.

Програм за викенд

Хрватско народно казалиште у Осијеку извешће комад Бранислава Нушића "Сумњиво лице" у суботу у 20 часова, док ће у недјељу на репертоару представа "Дух који хода" Српског народног позоришта и Центар за развој визуелне културе, такође у 20 часова.

Слика: захарова

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова одушевила је све присутне на гала вечери у Сочију када је изненада устала и заплесала традиционални руски плес "калинку". Захарова је касније изјавила да је идеју о свом "перформансу" добила дан раније, пролазећи поред једног од оркестара који су увјежбавали извођење чувене руске пјесме пред извођење на вечери. Онима који су уживали у проби сам у пролазу прокоментарисала да бих могла да заплешем уз ово. Могу рећи да сам експресно испунила обећање, изјавила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана