Аплауз поштовања за историјску драму

Александра Маџар
Аплауз поштовања за историјску драму

Београд - Дуг аплауз испуњен поштовањем многобројне публике одјекнуо је у Центру "Сава" послије приказивања историјске драме "Бранио сам Младу Босну" редитеља и сценаристе Срђана Кољевића.

Аутор и велика глумачка екипа поклонили су се у уторак увече пред великим бројем присутних међу којима су биле личности из политичког, јавног и културног живота.

Играни филм о суђењу актерима Сарајевског атентата кроз спој фактографије и емоција говори о заносу и идеалима младобосанаца, али из до сада мање познатог угла.

У једној од насловних улога представљен је млади адвокат Рудолф Цистлер, аустријске националности, који им је додијељен као бранилац по службеној дужности, а том задатку је приступио часно, заступајући право и правду у политички обојеном судском процесу који су спровеле аустроугарске власти у Сарајеву 1914. године. Ту улогу храбро је изнио Никола Ракочевић. Глумачки ансамбл чине: Небојша Глоговац, Вук Костић, Борис Исаковић, Драган Петровић - Пеле, Љубомир Бандовић, Бранислав Лечић, Радослав Миленковић, Ирфан Менсур, Бане Томашевић, као и мала талентована снага Милош Ђуровић, Милан Марић, Ваја Дујовић, Вучић Перовић, Марко Грабеж, Марко Павловић...

Кољевић је присутнима испричао зашто је одлучио да причу о Сарајевском атентату исприча из визуре Рудолфа Цистлера, адвоката који је бранио чланове "Младе Босне", али и објаснио како он гледа на актуелну полемику о Гаврилу Принципу.

- Неки филмови заиста би требало да се гледају у биоскопима и гледаоци знају ту разлику. Биоскопи су сада већином постали место где се воде деца, али једним малим делом и даље опстају филмови за одрасле - сматра Кољевић.

Цијела та визура догађаја и ликова, како је рекао, била му је интересантна, као и сам Рудолф.

- Његова прича је филмична и он је пример те врсте и филмске и грађанске храбрости, индивидуалне. Људи не знају за њега, а ја сам био срећан када сам наишао на ту причу још пре 20 година и од тада истраживао - додао је Кољевић.

Главни јунак је адвокатски кандидат, приправник, поријеклом од оца Аустријанца и мајке Хрватице, а по опредјељењу социјалиста. Тај млади интелектуалац је дошао у Сарајево, гдје га је суд поставио за једног од бранилаца по службеној дужности. Већ је цијели свијет у рату и суђење треба да докаже да су ствари онакве какве су биле из аустријске перспективе. Процес се, у сјенци рата, одвија у Сарајеву и то послије Цера и аустријских пораза с ове стране Дрине.

Одговорност

- То је једна толико широка, озбиљна, занимљива и филмична тема и може десет различитих филмова да се сними и сви би били интересантни, јер сваки угао који узмете за тај догађај је занимљив. Када узимате једну такву тему, ви баратате живим људима (тј. мртвим у овом случају), али са људима који су стварни и са темом која је велика и имате велику одговорност да оно што направите буде достојно неког жртвовања тих људи и свих аспеката тог догађаја и да не погрешите - истакао је Срђан Кољевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана