Апартман промоција савремене умјетности

Александра Маџар
Апартман промоција савремене умјетности

Бањалука - Излагање у стану је свакако један другачији вид од класичног излагачког система, јер се ради о доста интимнијем мјесту, тј. простору гдје умјетник живи и ствара.

Испричао је ово за "Глас Српске" академски сликар Нинослав Ковачевић најављујући веома занимљиву мултимедијалну изложбу "Апартман" која ће бити отворена у петак, 12. септембра.

Посјетиоци ће овај пут имати прилику да уживају у посебности амбијента, а мултимедијални радови младих бањалучких умјетника чекају их од 19 до 22 часа у стану број пет, на трећем спрату у улици Др Младена Стојановића 26а.

Изложбу ће отворити историчар умјетности и критичар Жана Вукичевић.

- Иницијатива за овај тип пројекта/изложбе, настала је искључиво из потребе за новим излагачким просторима којих недостаје Бањалуци. Ово је један од начина да се покаже другачија излагачка концепција, селекција и представљање млађе генерације умјетника - нагласио је Ковачевић.

Циљ "Апартмана", како је рекао, првенствено је популаризација нових медија и савремене умјетности.

- Ради се о мултимедијалној изложби гдје ће се наћи селекција радова из новије продукције. Биће представљени видео-радови, цртежи, фотографије, перформанси. Иако медијски различити, ради се о радовима који су проистекли из сличних контекстуалних оквира и размишљања - објаснио је Ковачевић.

Поштоваоци савременог израза имаће прилику да се упознају са надахнућем које су на различите начине оживјели Саша Татић, Мила Панић, Селма Селман, Никола Кекеровић и Нинослав Ковачевић.

Излагачки простор

- Идеја нам је била да се окупе људи који слично промишљају о умјетности. Морам напоменути још једном да је све настало из потребе за новим излагачким просторима гдје би се млађа генерација могла представити. Поставка обухвата радове нешто млађих колега који су дипломирали на Академији умјетности у Бањалуци. Активно раде и излажу и ван граница БиХ, те су добили већи број значајних награда - нагласио је Нинослав Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана