Антологијска дјела српског импресионизма

Мирна Пијетловић
Антологијска дјела српског импресионизма

Бањалука - Врхунска остварења бардова српског сликарства саткана у изложби "Светлост у мраку Првог светског рата" постављена су у Музеју савремене умјетности Републике Српске, који је у четвртак увече отворио своја врата за све љубитеље умјетности.

Изложба представља антологијски избор умјетничког стваралаштва из прве деценије 20. вијека, обухватајући највише домете српског импресионизма, незаобилазне у прегледима модерне умјетности у домаћим и свјетским галеријама и музејима.

Поставку је Народни музеј у Београду приредио у част 170 година од оснивања, а истовремено је и најзначајнији пројекат ликовних умјетности којим се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата, коју је приредила Љубица Миљковић.

Изложба садржи дјела Надежде Петровић, Малише Глишића, Милана Миловановића, Косте Миличевића и других умјетника који су учесници Првог свјетског рата и зачетници импресионизма у српском сликарству.

Кустос изложбе у Бањалуци, коју ће сви заинтересовани моћи погледати до 2. новембра у Музеју савремене умјетности РС, је Жана Вукичевић.

Директор МСУРС Сарита Вујковић изразила је велико задовољство сарадњом ова два музеја.

- Почаствовани смо што су антологијска дјела српских сликара изложена у нашем музеју и што на овај начин можемо да осјетимо дашак српског импресионизма у сликарству - рекла је Вујковићева и додала да ће током трајања изложбе у Бањалуку доћи аутор Љубица Миљковић, која ће одржати предавање и стручно вођење кроз изложбу.

Директор Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић нагласила је да су из Београда у Бањалуку допремљена дјела српских сликара који су стваралаштвом обиљежили своје вријеме, али уједно и мученика и страдалника који су стекли славу и заслужили памћење.

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић свечано је отворио изложбу у МСУРС.

- Бањалука је показала да је културни центар региона и ово је још један доказ сарадње Србије и Српске - истакао је Радмановић.

Отварању изложбе присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, помоћник министра културе и информисања Србије Александра Фулгоси, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, амбасадор БиХ у Београду Ранко Шкрбић, те многобројни културни и јавни радници Бањалуке и Републике Српске, као и велики број поштовалаца умјетности.

Ако је судити по посјети на самом отварању изложбе, МСУРС ће у наредним данима бити умјетнички дом многобројним љубитељима сликарства, који ће, између осталих, уживати у сликама "Косовски божури - Грачаница" Надежде Петровић, "На обали код Хиландара" Милана Миловановића, "Острвца крај Крфа" Косте Милићевића, те "Предео из Италије - Терачина" Малише Глишића.

Значај

- Корифеји импресионизма у Србији нису волели рат него своју отаџбину. Нису веровали у оружје, него у правду, законе и уметност. Зато њихове музе нису ћутале док су топови грмели. Уметношћу су се борили не само против колонијалних аспирација него и против уништења хуманистичких вредности. Унутрашњом светлошћу обасјали су своја дела која и даље зраче - записала је у каталогу изложбе њен аутор Љубица Миљковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана