Ансамбл Белканто: Опера уз глуму и тамбурице

Мирна Пијетловић
Ансамбл Белканто: Опера уз глуму и тамбурице

Бањалука - Спој опере, драмске умјетности, а све уз тамбурашки оркестар, оригиналан је умјетнички изражај који веома успјешно публици у Српској, али и широм региона, представља бањалучки вокално-инструментални ансамбл "Белканто".

Ансамбл, који дјелује од 2007. године, настао је са жељом да се класична музика представи и приближи широј публици. Зато чланови овог састава брижљиво бирају репертоар који је довољно препознатљив и атрактиван широј публици и на сцену доносе умјетничку музику на другачији начин.

О концертима и плановима за "Глас Српске" причала је сопран Валентина Милекић, један од чланова "Белканта" и нагласила да већ неколико година ансамбл успјешно сарађује са Градским тамбурашким оркестром и Тамбурашким оркестром "Пелагић", који њиховом наступу дају посебну умјетничку ноту.

- Циљеви су нам афирмација младих бањалучких музичких умјетника, као и културне и музичке сцене Бањалуке и РС, очување народне баштине кроз пјесме домаћих композитора, те подстицање младих људи на развијање естетских вриједности кроз овакав вид музике - рекла је Милекићева.

Оно што у посљедњем периоду привлачи пажњу публике је њихова представа "Музиком кроз свијет", у режији Бојане Јеловац, а ријеч је о едукативном, динамичном и жанровски разноврсном музичко-сценском приказу.

- Занимљива и шаљива глумачка игра Наташе Рачић и Александра Ристановића приближиће поетику класичне музике и повести вас на музичко путовање кроз различите историјске епохе и предјеле свијета, на којем ћете несумњиво уживати. Разноврстан репертоар, од познатих арија и дуета из опера, преко чувених наполитанских канцона, шпанских, руских и француских композиција, до дјела домаћих аутора, донесен је на несвакидашњи начин и обогаћен звуком тамбуре - појаснила је Милекићева.

Оваква извођења, истиче умјетница, нуде нове могућности које концерти сами по себи не пружају. Све је укомпоновано у ширу цјелину и изискује интензивнију интеракцију и партнерску игру актера на сцени, у коју морају бити подједнако укључени и пјевање и глума.

Умјетници

Чланови ансамбла су: Валентина Милекић, сопран, Ана Симанић, мецосопран, Лидија Пајић, сопран и Дуња Марковић, клавир. Од оснивања до данас у раду ансамбла су као чланови или гости дјеловали и многи други умјетници: Тијана Топић, сопран, Славен Абазовић, баритон, Ана Марковић, сопран, Лидија Пајић, сопран, Соња Бобрек, клавир, Јована Попржен, флаута, Ведрана Стојић, клавир и Сунчица Лончар, флаута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана