Ања Кавић: Животна прича освојила жири

Александра Маџар
Ања Кавић: Животна прича освојила жири

Бањалука - Свака награда је на свој начин значајна и велики мотив за даље стварање, поготово за почетнике који тек сада упознају свијет филма и фестивала.

Испричала је ово за "Глас Српске" студент треће године филмске режије на бањалучкој Академији умјетности Ања Кавић, која је на овогодишњем 61. београдском фестивалу документарног и краткометражног филма освојила "Златну медаљу Београда" за најбољу продукцију.

Она је на овој значајној манифестацији седме умјетности представила свој филм "Неке дјевојке су веће од других" који приказује живот Биљане Недић, дјевојке која је од дјетињства везана за инвалидска колица. Кавићева је до сада снимила четири студентска филма, три играна и један документарни. Сада са колегама са класе ради на филмском омнибусу са којим ће се представити јавности.

- Волим рећи да мој награђени филм показује обичан живот једне необичне дјевојке. Може се јасно  видјети њен позитиван став и ведар дух што ми је била највећа инспирација - казала је Кавићева.

Квалитет овог документарца препознали су и на Тузла филм фестивалу, гдје је Кавићевој припало признање за најбољи филм. Признање у облику плакете млада редитељка је за ову причу добила и на фестивалу "Ухвати са мном овај дан" у Новом Саду.

- Филм је био и у такмичарском дијелу највећег фестивала студентског филма на свијету, у Москви, гдје смо добили одличне критике. Планирам да овај филм пошаљем на још неке фестивале како би његов фестивалски живот трајао - додаје она.

На овој документарној причи радила је углавном женска екипа па се кроз филм може осјетити дашак женствености.

-  Сниматељ је била Јелена Вујасиновић, док је монтажу радила Јаглика Јовановић. Сценарио сам писала уз Јеленину помоћ и сугестије. Моја сниматељка ми је велика помоћ, јер оно што ја напишем и замислим она покретима камере претвори у живу слику  - истакла је Кавићева.

Нови филм

 - Нови играни филм "Неко од нас", који сам радила у сарадњи са студентима глуме, Наташом Рачић, Марином Пијетловић и Иваном Перковићем, планирам да пошаљем на неке фестивале. Вољела бих да се некад у будућности опробам у театру и режирам неку позоришну представу - каже Ања Кавић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана