Ања Илић: Мрешћење шарана животна прича пред публиком

Александра Маџар
Ања Илић: Мрешћење шарана животна прича пред публиком

Бањалука - Публику која дође да погледа нову представу на сцени очекује једна узбудљива, животна прича о томе како на малог просјечног човјека утичу рат, смјене власти и политички режими, партијска начела и идеологије.

Овим ријечима талентована глумица Народног позоришта Републике Српске Ања Илић најављује нови комад "Мрешћење шарана" који се ствара у креативној радионици националног театра са великим редитељем Егоном Савином на челу.

Своје редитељске потезе уткаће у веома духовито дјело једног од најзначајнијих српских драмских писаца Александра Поповића.

Сви они који се сваки пут радују новом комаду на репертоару Народног позоришта РС имаће прилику да у петак, 18. октобра, на великој сцени премијерно погледају ову представу.

- За текст је карактеристичан језик којим је писао Александар Поповић. Фасцинантно је његово познавање и разумијевање ликова и времена о којем је писао - казала је Илићева.

Циљ је, како је рекла, да кроз ову представу публика препозна ситуације и ликове из стварног живота.

- Вољела бих да гледајући "Мрешћење шарана" кажу: "Па тако је заиста у животу" или "И ја познајем истог оваквог човјека". Ако у тој намјери успијемо, онда можемо казати да имамо добру и важну представу - објаснила је глумица.

Илићева, која је своје глумачке креације показала у "Укроћеној горопади", "Народном посланику", "Праведницима" и многим позоришним остварењима националног театра, сматра да је незахвално прије премијере причати о улози.

- Могу само да кажем да ми је редитељ повјерио предивну улогу. Много тога сам научила градећи овај лик, а послије премијере публика треба да буде та која ће дати коментар и утисак о улогама и представи - додала је она.

Рад са Егоном Савином описала је као предивно искуство.

- Егон је заиста велики редитељ, првенствено због односа према глумцима. Дивно је радити са неким ко тако добро познаје позориште, ко има став о свему што ради, ко има изграђен укус који је врло префињен и умјетнички - истакла је глумица.

Овај комад, како каже, подсјетио је на студентске дане и оживио сјећања на Академију умјетности у Бањалуци, када је откривала колико је труда и посвећености потребно да би се до краја предали глуми.

Остатак креативног тима иза сцене чине асистент режије Белинда Божичковић, за сценографију је задужен Егон Савин, а за техничку реализацију Драгана Пурковић-Мацан. Рад на костимографији повјерен је Јелени Стокућа, а њен асистент је Јелена Видовић.

Глумачка екипа

Осим Ање Илић у представи игра и Жељко Стјепановић, који тумачи насловну мушку улогу. Редитељ је повјерење да ликове оживе на сцени указао и Борису Шавији, Александру Стојковићу, Златану Видовићу, Николини Јелисавац, Бранку Јанковићу, Сандри Љубојевић и Огњену Копузу. Са старијим колегама на сцени ће се појавити Рок Радиша и Бојан Колопић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана