Ања Илић: Камијева драма велики изазов

Александра Маџар
Ања Илић: Камијева драма велики изазов

Бањалука - Радити на дјелу Албера Камија био је велики изазов, можда највећи до сада. Његов језик и филозофија су предивни, али врло захтјевни да се пренесу на сцену.

Рекла је ово за "Глас Српске" глумица Народног позоришта Републике Српске Ања Илић, која је остварила улогу у новој представи "Праведници" у режији Бојане Лазић.

Премијера представе, по тексту француског нобеловца, биће одржана у суботу, 15. марта, у 20 часова на великој сцени националног театра Српске.

Илићева у овом комаду тумачи лик Доре Дулебове, члана терористичке организације, чији је задатак да прави бомбе.

- Она је једина жена у тој организацији. Занимљива је та њена друга, женска и емотивна страна, која је у сукобу са свијетом правде, смрти и убијања - објаснила је Илићева.

Глумица, коју публика радо гледа у представама "Укроћена горопад" и "Народни посланик", истакла је да ће публика имати прилику да доживи један свијет који је у данашњем систему вриједности неодржив и немогућ.

- Живимо у времену у којем је све дозвољено и гдје нема моралних и етичких граница, у којем су дјеца и жртве и убице. У представи "Праведници" говоримо о "убицама са душом, о терористима високих моралних и људских начела". Тај свијет је за нас далек и неразумљив - истакла је Илићева.

Казала је да комад, по тексту аутора иза којег су остала велика дјела "Странац", "Мит о Сизифу", "Калигула", тражи пажљив и промишљен приступ.

- Могу да кажем да сам уживала у процесу рада на овој представи, а реакције публике показаће да ли смо успјешно урадили представу - додала је она.

Иако је ово први комад који ће редитељ из Београда Бојана Лазић поставити у Народном позоришту РС, сарадња са глумачким ансамблом била је одлична.

- Њен приступ у раду са глумцима је специфичан, што је за све нас било освјежавајуће. Лазићевој је примаран глумац, што није случај код свих редитеља. Одлучила се за врло комплексан, али и инспиративан, комад, како за редитеља тако и за глумце - додала је Илићева.

Глумачки таленат, поред Ање Илић, публици ће показати и Владимир Ђорђевић, Жељко Еркић, Александар Стојковић, Златан Видовић, Наташа Иванчевић, Горан Јокић. Играју и млади глумци Нађа Кнежевић, Филип Бабић и Милош Петковић. Рад на сценографији повјерен је Невени Милашиновић, док је за костимографију задужена Ивана Јовановић.

Инспирација

Албер Ками је драму "Праведници" написао инспирисан истинитим догађајима. У Москви 1906. године терористичка ударна група Револуционарне социјалистичке партије припремала је атентат на великог војводу Сергеја. Групу су сачињавали млади људи, спремни да жртвују свој живот за слободу руског народа, правду и једнакост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана