"Анимацикл" од 30. маја до 2. јуна у Бањалуци

Бранислав Предојевић
"Анимацикл" од 30. маја до 2. јуна у Бањалуци

БАЊАЛУКА-Овогодишња манифестација посвећена анимираном филму „Анимацикл“ биће одржана од 30. маја до 2. јуна у Бањој Луци, а учесници су студенти анимације са академија умјетности у Бањој Луци, Загребу, Новој Горици, Софији, Скопљу и Београду.

Члан Друштва анимације у Републици Српској (ДАРЕС), Игор Ђурић, које је организатор ове манифестације, рекао је да ово сјајна прила да публика открије магију анимације у практичном смислу.

„Анимацикл има за циљ да учесницима и посјетиоцима понуди приказ цјелокупног процеса стварања анимираног филма.

Студенти анимације из различитих земаља имају задатак да за два дана распоређени у мјешовитим тимовима креирају кратке анимиране филмове.

Најбољи тимови и појединци ће бити награђени, а публика ће имати прилику да завири у радне просторе студената како би се и сами упутили у процес настанка анимираног филма Појаснио је да овај догађај пружа сјајну прилику студентима за симулацију стварности каријере професионалног аниматора, укључујући рад под притиском и сарадњу унутар тима што ће студенте додатно припремити за будуће пројекте, укључујући и завршни рад и друге професионалне обавезе.

Пратећи програм подразумијева: пројекције студентских анимираних кратких филмова, групну изложбу, мастер клас који ће за учеснике одржати професор са Академије умјетности у Бањој Луци Младен Ђукић и професор са Академије ликовних умјетности у Загребу и умјетнички директор једног од најзначајнијих фестивала анимације „Анимафест“ и награђивани аутор Даниел Шуљић, као и сјајан перформанс „Анимација на точковима“ који ће се одржати на дан затварања фестивала, 2. јуна, у бањалучком парку „Петар Кочић“, а који је намијењен дјеци школског узраста.

Организацију овог фестивала подржао је Аудио-визуелни центар Републике Српске, а партнери су Академија умјетности у Бањој Луци, Архитектонско-грађевински факултет, те УГ „Центар за животну средину и „Бањалучка критична маса“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана