Анегдоте као свједочанство о Ћопићу

Радоје Тасић
Анегдоте као свједочанство о Ћопићу

Андрићград - О многим згодама из свог живота писац Бранко Ћопић је и сам приповиједао, а неке од њих остале су забиљежене у интервујуима, радио и телевизијским емисијама.

Рекао је ово јуче професор Бранко Златковић из Београда на научном скупу о Бранку Ћопићу, који је почео у суботу а завршио јуче у Андрићевом институту у Андрићграду. На дводневном скупу одржано је девет предавања аутора познатих српских критичара и теоретичара књижевности из Србије и РС.

- Нарочито послије његове трагичне смрти настало је више књига и свједочења о легендарном аутору у којима анегдоте представљају основе жанровске компоненте - рекао је Златковић и додао да су многе везане за Ћопићево дјетињство, рат и револуцију, послијератно доба, затим за његову књижевну каријеру, критичаре, популарност али и односе према колегама писцима.

Златковић наводи анегдоту у стиху коју је Ћопић написао кад је Иво Андрић, кога је изузетно цијенио, добио Нобелову награду за књижевност. Она гласи "Нобелове куће гост, ех да ми је његов мост".

- Питали новинари једном Ћопића воли ли своју жену а он им је као из топа одговорио "Ја је сваки дан у то уверавам" - додао је Златковић. У предавању о Ћопићу и његовим анегдотама Златковић је говорио и о једној везаној за два датума пишчевог рођења. Писац је шеретски одговорио да је за то крив његов дјед Раде. Пошто је Бранко рођен крајем године, однио је попу пијевца на дар да му војска не би рачунала цијелу годину.

- Да је мој дјед био богатији и попу поклонио овна, ја бих по црквеним књигама био још у основној школи - рекао је Ћопић.

Након научног скупа одржана је промоција књиге "Срби сви и свуда" која је збирка полемичких, критичких и уводних текстова Вука Стефановића Караџића коју је приредио Душан Иванић. Шеф одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш је истакла да је представљањем ове књиге Институт показао колико живо, објективно и конкретно учествује у научном животу Српске и Србије. Она је објаснила да је одјељење за књижевност покренуло двије едиције "Из књижевних архива" и Библиотеку "Српски класици".

- Надамо се да ће ове књиге привући пажњу научне и културне јавности и да ће тако Андрићев институт и његово одјељење за књижевност и сам Андрићград постати кључне установе и темељци научног развоја наших земаља. Главни и одговорни уредник свих едиција које објављује Андрићев институт је режисер Емир Кустурица.

Професор Универзитета у Београду Јован Делић казао је да вријеме није било наклоњено Ћопићу, јер је у једном систему елиминисано све што је писао.

- Ћопић је имао утопијску слику света, али је био међу првима који је развијао критичку слику света, његове сатиричне приче и комедије сасвим су другачије од уобичајене линије - навео је Делић.

Концерт 

У Галерији Андрићевог института у Андрићграду у Вишеграду одржан је концерт Панчевачког српског црквеног пјевачког друштва под диригентском палицом Вере Царине. Вишеграђани су били одушевљени извођењем пјесама "Достојно јест" Корнелија Станковића, "Богородице дјево" Косте Манојловића, "Кто Бог вели" Властимира Перичића и многих других. Концерт је завршен композицијом "Српкиња" Исидора Бајића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана