Андрија Милошевић у "Јазавцу": Срећа је ствар одлуке

Миланка Митрић
Foto: А. Чавић

Глумац Андрија Милошевић синоћ је био гост у програму "Разговор са глумцима", на 15. Међународном фестивалу "Заплет", у Градском позоришту "Јазавац", а у занимљивом и динамичном разговору, осврнуо се на глумачке почетке, на борбе, успоне и падове, као и на рад Театра на брду.

Милошевић, родом из Никшића, глуму је завршио на Цетињу, а на почетку разговора говорио је управо о почецима, као и о студирању и играње у Атељеу 212.

- То су средине, мале средине, које избацују један квалитет и таленат, али није таленат довољан и није таленту довољно да се само роди, мора да има и мало среће, а и мало у глави потребе и страсти да се оствари у свом послу - навео је Милошевић.

Прва плата била му је 210 евра,  када је играо на "Пинку" у серији "Мјешовити брак", као и његове колеге, тада је било много других колега који су осуђивали, а касније су и сами глумили на "Пинку".

- После ниси могао да их скинеш с "Пинка", зато што их стигне живот. И после више није важно јеси ли играо на "Пинку" - казао је он.

Као главни савјет, вођен својим животним и радним искуством, навео је двије важне ставке, битне за мирнији живот и суочавање са осудама и различитим врстама коментара.

- Шта год да се дешавало или вам се дешава, имајте двије основне ствари - личну, елементарну срећу, будите срећни, то је ствар одлуке. Здрави сте, млади сте, пуни сте  енергије, има толико тога пред вама, живот је непоновљив. То имајте у глави. Данас се лако умире, таква је ситуација, тако живимо. Живи га до краја и ради до краја. И друга ствар је, не допустити да имаш горчину - рекао је Милошевић.

Милошевић је говорио о популарности, о суочавању са престанком исте, о савјетима Неше Ненадовића (који је у доба популарности добијао по 30.000 писама мјесечно), те почетку сарадње с Кољом Пејаковићем и стварању Театра на брду. Како каже, главна намјера била је да створи нешто добро, нешто за људе, јер људи овдје воле позориште, каква год да су времена. Присјетио се како је звао Кољу Пејаковића и како је покренута њихова прича.

- Ја се затекнем испред неке бурегџинице у Добоју. Скупим снагу да зовем Кољу, тако да могу да захвалим буреку што ми је дао снагу да зовем Кољу. Зовем, а он ми каже "гдје си, па знаш ли да сам ја гањао Данета Пецикозу, само да те упознам". Дођем у Бањалуку, четири сата смо он и ја плакали и причали на киши. И тада га питам што је прихватио да прича са мном о позоришту и режирању представа. А он каже: "Ја сам тебе посматрао, тебе стално гурају на маргину и ти их сваки пут побиједиш са маргине" - навео је Милошевић.

Милошевић је одговарао и на питања публике, а најавио је и да он и Никола Којо припремају представу, о којој ће накнадно бити објављено више информација.

Програм "Разговори са глумцима" биће реализован и у четвртак навече, када ће посјетиоци имати прилику да слушају Славка Штимца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана