Андрић вјечна инспирација

Радмила Ђевић
Андрић вјечна инспирација

Вишеград - Јубиларно, 20. међународно ликовно саборовање “Добрун - Вишеград 2013”, које ће бити отворено 24. августа у Градској галерији у Вишеграду, окупиће 35 еминентних сликара из више земаља.

Најавио је ово директор галерије и организатор ликовног саборовања Хаџи Бранко Никитовић и истакао да ће овогодишња манифестација бити богатија и садржајнија.

- Ове године долазе нам умјетници из Канаде, Америке, Русије, Белгије, Мађарске, Бугарске, Србије, Црне Горе и Републике Српске - рекао је Никитовић.

Нагласио је да је вишеградски пејзаж увијек нови изазов за учеснике сабора.

- Ријеке Дрина и Лим, Андрић и његово дјело, сада и Андрићград, непресушан су извор и инспирација, из којих увијек настаје нешто ново у опусу учесника саборовања - казао је Никитовић.

На седмодневном ликовном саборовању своја знања и искуства показаће графичари, фотографи, сликари и вајари, који ће стварати у просторијама галерије у Вишеграду, код ћуприје на Дрини, у Андрићграду, Вишеградској Бањи, кањону Дрине и Рзава, те манастирима Добрун и Добрунска Ријека.

- Биће заступљене све технике, умјетничка фотографија, као и декоративно и зидно сликарство. На овогодишњем сабору биће много више црквене умјетности, због учешћа пет изузетних сликара и иконописаца из Русије, три из Петрограда, једног из Москве и Иркутска - казао је Никитовић.

Додао је да ће током саборовања бити осликана припрата манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци.

- Утемељили смо прстен различитих умјетничких врста од Крке, преко Рмња, манастира Озрена, Добруна, до Тврдоша у Херцеговини, а окупиће се они који ће стварати и оставити своја дјела на овом простору и у нашем фонду и портама - истакао је Никитовић.

Подсјетио је да је кроз ликовни сабор, од оснивања у октобру 1993. године, прошло више од 400 умјетника из 40 свјетских земаља.

Различите културе

- Сваке године се на ликовном сабору у Вишеграду граде духовни мостови између различитих култура. То је један необичан и својеврстан симпозијум и прилика да се упознамо са новим технологијама у умјетности - казао Хаџи Бранко Никитовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана