Андрић је себе задао себи

Мирна Пијетловић
Андрић је себе задао себи

Бањалука - Отишао сам. Иза мене је остало све што су људи рекли, као прамичак магле који се губи. А све што су урадили, понео сам на длану једне руке.

Цитат је ово из књиге српског нобеловца и члана Српске краљевске академије Иве Андрића "Знакови поре пута", који нас је напустио на данашњи дан прије пуних 40 година.

Срећу и част да лично познаје Андрића имао је наш писац Матија Бећковић, који за "Глас Српске" каже да је Андрић, прије свега, био благ човјек, говорио је испод гласа и врло духовит.

- У новинама се водила расправа где је он рођен. Да ли је то у Травнику, или у Доцу крај Травника и којег тачно датума. И тако сам га једне прилике питао зашто се не јави новинама и каже им истину, на шта ми је он, у свом духовитом стилу одговорио: "А што, нека неко на томе докторира" - присјетио се Бећковић.

Како је нагласио Бећковић, Андрић се изборио за оно због чега се родио, а да уради то "жртвовао је штошта и све је чинио да себе онемогући споредним стварима да не уради оно главно".

- Његови родитељи су били Вук Караџић и Његош. Када је Милош Црњански казао: "Ја сам сам себи предак", на ту реч је ипак више имао Иво Андрић, који је себе створио, себе задао себи и себе остварио, антидатирао своје рођење и стао са Вуком и Његошем, као трећи стуб на којем стоји српски језик и српска култура - рекао је Бећковић.

Овај значајан јубилеј, када нас је напустио велики Андрић, биће обиљежен данас у Београду документарним серијалом "Бити човек - Иво Андрић" у свечаној сали Југословенске кинотеке.

Аутор и продуцент је Соња Михајлов, редитељ Миљан Глишић, према сценарију Данице Пајовић и Соње Михајлов, у продукцији куће "Станковић и синови". 

Ауторка води публику кроз биографију и стваралаштво Андрића. Њени саговорници бацају ново свјетло на приватни живот, идеолошко опредјељење, дипломатску каријеру и умјетничке узоре великог књижевника, али и дефинишу социокултурне и историјске прилике времена с којим се борио Иво Андрић. 
У серијалу говоре књижевник Мухарем Баздуљ, мр сц. Велимир Висковић, др Ранко Вујачић, академик Радован Вучковић, проф. др Јулијана Вучо, др Жанета Ђукић-Перишић, Зона Калембер, др Милош Ковић, директор Музеја града Београда Татјана Корићанац, редитељ Емир Кустурица и многи други. 

Годишњицу ће обиљежити и Завичајни музеј Травник, који ће објавити пригодну филателистичку коверту и поштански жиг.

Иво Андрић је био приповједач снажне имагинације, изузетан познавалац Босне, одликовао се ванредном чистотом језика, стила и префињеним психолошким анализама.

Запис

Пред саму смрт Иво Андрић је у својој биљежници оставио запис: "Помисао на смрт изазива, већ сама по себи, код човека страх. А код књижевника и сваког 'јавног радника' долази уз то још и одвратност од глупих и неискрених некролога који нас чекају..."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана