Андрић, Дучић и краљеви у новом свјетлу

Александра Маџар
Андрић, Дучић и краљеви у новом свјетлу

Бањалука - Изложба архивских докумената "Личности и потписи" (Аутографи познатих личности на документима Архива Југославије) отворена је јуче у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Занимљиву поставку, која је резултат вишедеценијске сарадње између Архива Републике Српске и Архива Југославије, у присуству многобројних посјетилаца отворио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

- Изложба за мене, као и за све добронамјерне има вишеструки значај. Прије свега што је отворена поводом обиљежавања Дана Бањалуке, а и што се кроз поставку преплиће сарадња два архива. Посебан је, наравно, квалитет изложбе и докумената - нагласио је Радмановић.

Осврнуо се и на претходну успјешну сарадњу ове двије културне институције и истакао да су оне добар примјер како треба сарађивати.

Директор Архива Републике Српске Душан Поповић захвалио је Радмановићу на подршци и такође указао на значај ове поставке коју Архив поклања поводом Дана града Бањалуке, али и поводом Дана Архива РС.

- Мислим да ће ова изложба, на којој је представљено 156 државника, политичара, дипломата и других личности које су пресудно утицале на политичке догађаје у Европи и свијету током 20. вијека, привући велику пажњу посјетилаца - рекао је Поповић.

Сви који су радознали и желе да сазнају биографије људи који су оставили снажан траг у различитим периодима имају прилику да се упознају са четири хронолошко-тематске цјелине: "Краљевина Југославија", "Свијет између два рата",  "Послијератна Југославија" и "Свијет послије рата". У оквиру сваког изложбеног експоната дата је фотографија личности, документ са његовим потписом и кратка биографија. Аутори каталога и изложбе су Душан Јончић, Јелена Ђуришић и Драгош Петровић.

- Ово је јединствена поставка коју могу да приреде само поједини државни архиви. Тако су се на изложби заједно нашли краљеви Петар И Карађорђевић, Александар И Карађорђевић, краљица Марија Карађорђевић, књижевник и дипломата Краљевине Југославије Иво Андрић, српски песник, писац и дипломата Јован Дучић... - казао је вршилац дужности директора Архива Југославије Миладин Милошевић.

У другој изложбеној цјелини, како каже, равноправно су заступљени свјетски државници и политичари, краљ Шпаније Алфонсо ЏИИИ и италијански државник, предсједник владе, лидер Националне фашистичке партије Бенито Мусолини.

Промоција "гласника"

Промоција шестог броја научно-стручног часописа "Гласник" Удружења архивских радника Републике Српске биће одржана вечерас у 19 часова у вијећници Банског двора Културног центра. У програму учествују Бојан Стојнић, Горан Ђуран, Владан Вуклиш и Маријана Тодоровић-Билић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана