Андреји Каргачин награда за младе пјеснике "Новица Тадић"

Срна
Андреји Каргачин награда за младе пјеснике "Новица Тадић"

БЕОГРАД - Престижна књижевна награда "Новица Тадић" за младе пјеснике уручена је у Београду младој пјесникињи Андреји Каргачин из Новог Сада за рукопис са насловом "Слободни дани Елене Чаушеску".

Андреја Каргачин је позоришна умјетница, умјетница перформанса, визуелна умјетница, кореограф и извођач, саопштено је из Завода за проучавање културног развитка /Запрокул/.


Ова награда, која носи име великана српске поезије Новице Тадића, основана је са намјером да афирмише нове гласове у српској поезији, чиме је јединствена у српској култури, уручена је на свечаности у згради Запрокула шести пут заредом, под покровитељством Министарства културе Србије.

Андреја Каргачин дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, на одсјеку за позоришну и радио режију.

Представе су јој извођене у Народном позоришту, Битеф театру и Новосадском позоришту, излагала је у Србији и Италији, на самосталним и групним изложбама. Ауторка је романа "Акваријум" /2017/, за који је добила награду "Доситејево перо".

О награди је одлучивао жири у саставу Срба Игњатовић, Мирко Демић, Жарко Миленковић, Желидраг Никчевић и Весна Тријић.

Обраћајући се у име жирија, Миленковић је истакао да награђени рукопис, занимљивог наслова може, донекле, дочарати тајни живот Еве Браун, Нађе Алелујеве, Мире Марковић, Ри Сол-Ју /прва дама Сјеверне Кореје/, те Елене Чаушеску, жена које су биле супруге некадашњих предсједника држава.

Књижевну награду, у име Министарства културе уручио је Бранислав Маричић, шеф кабинета министра културе Маје Гојковић, који је честитао је добитници са надом да ће јој ова награда бити подстицај да настави и даље са успјесима.

Вршилац дужности директора Запрокула Владан Церовић најавио је пројекат "Млади у фокусу" са намјером да се поред младих пјесника, афирмишу и млади ствараоци у области ликовне умјетности, позоришта и књижевности кроз различите програме, радионице, изложбе, промоције и нова издања.

Андеја Каргачин подијелила је личне емоције о томе колико јој је Новица Тадић као пјесник близак и колика је важност награде која носи његово име.

Награда се састоји од дипломе и плакете с ликом Новице Тадића и новчаног износа од 100.000 динара /853 евра/, док ће рукопис бити објављен у едицији "Присуства", у издању Завода за проучавање културног развитка.

Уз бројне званице из културног живота, додјели награде присуствовала је и Зорица Тадић, супруга великог пјесника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана