Андреј Њежић, са снимања серије “Време смрти”: Прича која одговара и нашем времену и ситуацији у којој смо

Илијана Божић
Андреј Њежић, са снимања серије “Време смрти”: Прича која одговара и нашем времену и ситуацији у којој смо

БАЊАЛУКА-БЕОГРАД - “Време смрти” доноси причу за коју мислимо да се десила давно, да је иза нас. Али је заправо актуелна, а и припада овом времену и ситуацији у којој се налазимо.

Ријечи су младог глумца Андреја Њежића који је за “Глас Српске” говорио о улози у серији “Време смрти” у режији Горана Шушљика која се снима по истоименом роману српског писца Добрице Ћосића. Ријеч је о наставку серија “Корени” и “Време зла”. Овај млади глумац је из Бањалуке, а тренутно је студент треће године глуме на Факултету драмских уметности у Београду. Свој таленат показао је у серији “Мочвара”, а овај пут глуми Вукашиновог сина Ивана Катића, који се враћа из Париза да би био један од 1.300 каплара.

- У почетку ми је улога била захтевна, првенствено зато што је лик Ивана Катића прилично сложен. Он се води својим идеалима, истина му је изнад свега и верује у бољи свет. Међутим, како одмиче снимање све ми је занимљивије да тумачим овај лик. Много ми је у томе помогао редитељ и целокупна екипа са сета, као и читање романа и покушавање да проникнем у суштину овог јунака - објаснио је Њежић.

Говорећи даље о свом јунаку истакао је да сматра да је важна прича коју желе да испричају.

- Иван Катић је студент из Париза који се јавља као добровољац, упркос томе што је кратковид. Он не заузима стране и у целом том хаосу остао је доследан себи, задржао је разум и никако не разуме зашто је човек такав какав јесте - испричао је Њежић.

Додао је да је серија “Време смрти” огроман пројекат те да броји око 200 глумаца. Како је казао поред добро познатих имена као што су Жарко Лаушевић, Драган Мићановић, Слободан Нинковић, Нина Јанковић и други, ту је и једна група младих глумаца, његових колега с факултета.

- Сви старији глумци су нас дочекали раширених руку. Кад кажем ово, мислим да говорим и у име свих нас младих глумаца. С обзиром да се ради о једном од већих пројеката у Србији и о делу Добрице Ћосића сматрам да је ово велика прилика за младог глумца - рекао је он.

Снимање серије “Време смрти” траје од маја прошле године, а како нам је испричао Њежић за то вријеме зближио се с много људи који су дио овог пројекта.

- Када то кажем, не говорим само о мојим колегама, већ и о члановима екипе које ви не видите на малим екранима, а који имају велике заслуге за коначан резултат. Такође, доста путујемо и често ми прија бег из великог града и снимање у природи - објаснио је он.

У овој серији много сцена снима с глумцем Љубишом Савановићем и како каже много му је драго што има прилику да ради с колегом из родног града.

- Сећам се, тај дан када је Љуба долазио на сет, нисам ни погледао радно наређење. Баш ме је пријатно изненадио. Он је диван колега и партнер - додао је Њежић.

Глумац Љубиша Савановић, који такође глуми у серији “Време смрти”, за наш лист је казао да је Андреј диван млади човјек и талентован глумац.

- Надам се да ће у годинама које долазе доказати свој квалитет и да ће имати још много улога као што је ова у серији “Време смрти”, које нуде глумцу простор да покаже све што зна - казао је Савановић.

“Свилен конац”

Андреј Њежић је истакао да ове године излази филм “Свилен конац” у режији Дамира Романова, који је радио са сјајном екипом.

- Студент сам треће године глуме на ФДУ у Београду, у класи професорке Марије Миленковић. Трећа година је битна занатска година и захтева велики рад на факултету. Много путујемо с нашом испитном представом “Пијани” Ивана Вирипајева, а спремамо и нешто ново - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана