Андреј Њежић, глумац, о филму “Свилен конац”: Младом човјеку није лако да прати снове

Илијана Божић
Андреј Њежић, глумац, о филму “Свилен конац”: Младом човјеку није лако да прати снове

БАЊАЛУКА - “Свилен конац” је први филм редитеља, а и мог пријатеља Дамира Романова. Хтели смо да прикажемо идеју о младићу који се бори за своју пасију.

Ријечи су младог бањалучког глумца Андреја Њежића, који је за “Глас Српске” говорио о филму “Свилен конац” рађеном у режији Дамира Романова, а по сценарију Милице Јевтић. Филм је премијерно приказан првог априла, а Њежићу, студенту треће године глуме на Факултету драмских уметности у Београду, припала је главна улога, односно лик младића Мише, који који са оцем и баком живи у забаченом селу и машта да постане виолиниста.

С њим у филму играју Олга Одановић, Александар Стојковић Пикси и Невена Игњатовић.

- Идеја и тема филма ми је била сасвим јасна из сценарија који је био јако прецизно написан. Дамир као редитељ нам је дао потпуну слободу, а одмах ми се из разговора са њим допала идеја да овај филм радимо као бајку. И наравно, да приближимо публици ликове да би се они лако повезали са њима. Такође, у разговору смо одлучили заједно да избегнемо типичне ликове са села (како их људи замишљају) и да им је све доступно као нама који живимо у граду. Наравно они су у мало лепшем окружењу - објаснио је Њежић уз смијех.

Миша је бескрајно талентован младић којег отац спутава, а Њежић нам је испричао да су припреме за снимање трајале дужи период, јер како је казао, с обзиром на то да није музичар, било је неопходно да похађа часове виолине да би то изгледало увјерљиво. Додао је да су за то заслужне дивне младе жене Бојана Ђоловић и Јована Хаџијојић.

- Када се присетим тог преломног тренутка и тих Мишиних година, јер и ја сам јако рано отишао да живим сам (мада то није толико било давно), помислим како таква одлука није лака ниједном младом човеку - да прати своје снове и да иде напред без обзира на околности које га окружују - казао је Њежић.

Нагласио је да је “Свилен конац” и прича о губитку вољене особе те да је главна препрека у односу Мише и његовог оца то како ће се изборити са тим болом.

- То је срж њиховог конфликта. Док је Миши музика оно што га повезује са мајком, Раши то тешко пада, јер га подсећа на његову покојну жену. Раша се боји напуштања. Изгубио је жену па не жели и сина да пусти у велики град далеко од њега. Такође један од проблема њиховог односа је недостатак комуникације и неизражавање властитих емоција - испричао је Њежић.

Објаснио је да лик Еме помаже Миши у томе и отвара му врата у сасвим нови свијет.

- Миша се плаши да се бори за себе, као и многи млади људи, растрзан између позиције да помогне својим родитељима и да живи свој живот - рекао је он.

Додао је да тренутно ради на двије представе које ће бити на репертоару када почне нова позоришна сезона.

О колегама

Андреј Њежић се осврнуо на сарадњу са колегама глумцима и редитељем током снимања филма “Свилен конац” и истакао да је Олга Одановић дивна особа и глумица, али и права подршка младим људима.

- Много ми је драго да сам поново имао прилику да сарађујем са неким из мог родног града као што је Пикси. Он је сјајан глумац и професионалац, увек расположен. Дамир је диван редитељ и мислим да је ово тек његов почетак - навео је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана